A közérzetjavító termékek piacának változásai

Az utóbbi időben jelentős változások történtek a közérzetjavító termékeket kínáló cégeknél, amelyek főként nyugdíjasokat céloznak meg. Az Alternativeshop, mely korábban Nagy Feróval és Győzikével hirdette termékeit, most Alternativemed néven folytatja tevékenységét, és új hírességek, mint Dzsudzsák Balázs is megjelentek a partnerek között. A 2023-as pénzügyi beszámolók alapján a kapcsolódó vállalkozások közül néhány csökkent bevétellel és veszteséggel zárt, míg mások az elmúlt öt év legjobb eredményét érték el.

Az Alternativeshop weboldala hosszú ideig nem volt elérhető, majd februárban fejlesztés alatt állt, és júniustól Alternativemed néven újra megnyílt. Az oldal tulajdonosa egy természetes személy, és az új domain nevet 2023 februárjában regisztrálták. Az oldal tartalmában és dizájnjában nem történt jelentős változás, azonban a tesztmérések menüpont alatt új figyelmeztetés jelent meg az állapotfelmérések körültekintő kiválasztására.

A "Partnereink" menüpontban Győzike és Nagy Feró mellett Dzsudzsák Balázs és Botka Endre focisták is megjelennek, akik a Biomag orvostechnikai termékcsaládot választották. Dzsudzsák fotója egy olyan üzletben készült, amely korábban az Alternative Hungary Kft. telephelye volt, jelenleg pedig az Egyéb Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft. üzemelteti. Az oldalon további magyarországi és romániai üzletek is szerepelnek, de a partnercégekről kevesebb információ érhető el, mint korábban.

A ProWellness International Kft. és a ProVitality International Kft. honlapjai kevés információt tartalmaznak, csak adatkezelési tájékoztatót. Mindkét cégben közös tulajdonosként jelenik meg egy prágai cég, a TELORA Invest, amelynek tulajdonosa Andrejkovics Attila. Andrejkovics több hasonló tevékenységet folytató céggel is kapcsolatban áll.

A közérzetjavító termékekkel foglalkozó vállalkozások közül az Alternative Hungary 2023-ban 63 millió forintos bevételt és 1,15 millió forintos profitot ért el, ami az elmúlt öt év legrosszabb eredménye. Az Alternative International viszont 313 millió forintos bevétellel és közel 22 millió forintos profittal zárt. A SZEN-VI Group Kft. és a SZEN-VI Management bevételcsökkenést szenvedett el, az előbbi 373 millió forint bevétellel és 1 millió forintos profittal, míg az utóbbi 175 millió forint bevétellel és 22 millió forintos veszteséggel zárta az évet. Az Egyéb Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft. 34 millió forintos bevétel mellett 15,7 millió forintos veszteséget könyvelt el. A ProWellness 2022-ben 187,95 millió forintos bevételt és 231 ezer forintos profitot ért el, míg a ProVitality 303,18 millió forintos bevétellel és több mint 1 millió forintos nyereséggel zárt. A VitalityRose, most már Balog Bau néven, 2023-ban 589,85 millió forintos bevételt és 13,7 millió forintos nyereséget ért el.

Kiss Soma – Szopkó Zita