Gát Ákos Bence: A Patrióták elutasítják az európai szuperállamot

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának vezetője, Gát Ákos Bence az InfoRádióban beszélt arról, hogy az Európai Parlamentben milyen szerepe lehet az Patrióták Európáért frakció létrejöttének.

Az elmúlt években, különösen a 2016-os brexit óta, egyre nyilvánvalóbbá vált az európai elit törekvése egy európai szuperállam létrehozására, amely figyelmen kívül hagyná a nemzetállamok hagyományait és szuverenitását. Gát Ákos Bence szerint a jogállami mechanizmusok és a pénzügyi eszközök felhasználása a belpolitikai befolyásolásra is erre utal.

Egy konkrét példa, amit a szakértő említett, Ursula von der Leyen, a bizottság elnökének az olaszországi választások előtti kijelentése volt, amelyben utalt arra, hogy az Európai Unió rendelkezik eszközökkel a túlságosan patrióta olasz politika kezelésére.

"Tehát azt sugallta, hogy Olaszország ellen is bevethetik azokat a jogállamisági fenyítő eljárásokat, amelyeket Magyarországgal szemben is használtak." – idézte Gát Ákos Bence szavait az Infostart.

A közös hitelfelvétel révén a tagállamok hatalma csökken, míg a brüsszeli központi döntéshozatalé erősödik. Az európai parlamenti frakciók korábban nem tükrözték kellőképpen ezt a törésvonalat, de a Patrióták Európáért frakció létrejöttével ez megváltozhat. Ez az első alkalom, hogy egy frakció írásban is rögzíti az európai szuperállam létrejöttével szembeni ellenállását, és kiáll a nemzetek Európája mellett.

"A többi párt, az Európai Néppárttól a szocialistákon át a liberálisokig, a zöldekig, mind ebben az Európai Egyesült Államokban érdekeltek, és kimondva vagy kimondatlanul, de ennek az irányába hozzák az összes politikai döntésüket." – jelentette ki az MCC brüsszeli irodájának vezetője.

A Patrióták Európáért EP-frakció jelentősége abban rejlik, hogy ha a tagjaik között szereplő nemzeteket érintő jogállamisági nyomásgyakorlás ellen együtt tudnak fellépni. A frakcióban két nagyobb csoport van, a Fidesz-KDNP 11, és a francia Nemzeti Tömörülés 30 képviselővel. Gát Ákos Bence szerint ők jól tudnak majd együttműködni, mivel hasonlóan gondolkodnak többek között az Európai Egyesült Államok, a migráció, az LMBTQ, a gyermekvédelem, valamint Európa szellemi-kulturális-vallási gyökereinek megőrzésében. A frakció tagjai elkötelezettek a béke mellett.