Űrmedúza jelenség az éjszakai magyar égbolton

Szokatlan látványban volt részük a magyarországi észlelőknek kedd este, amikor egy fényes űrmedúza-szerű jelenség szelte át az égboltot.

Kedden késő este egy rendkívüli fényjelenség tűnt fel Magyarország északi égboltján. A jelenség, amely első pillantásra egy fénylő szárnyú égi madárnak tűnhetett, valójában egy rakétakilövés eredménye volt. Az Európai Űrügynökség (ESA) által fejlesztett Ariane-6 nevű hordozórakéta kibocsátott gázai fényes félköröket formáltak az égen, amelyek a megfigyelők számára egy űrmedúza képét rajzolták ki.

Az Ariane-6 egy új generációs európai hordozórakéta, amelyet kifejezetten műholdak és más űreszközök költséghatékony és rugalmas pályára állítására terveztek. A rakétát a Francia Guyanában található Kourou űrközpontból lőtték fel helyi idő szerint délután 3 és 7 óra között, ami GMT idő szerint 18:00 és 22:00 óra közötti időpontnak felel meg.

Ez a látványos égi jelenség nem előzmény nélküli, ugyanis hasonló fényjelenséget májusban is megfigyelhettek már a magyarországi észlelők.