Csőgör Péter a Triatlon Szövetség volt főellenőre kártérítést fizet a feljelentés nyilvánosságra hozataláért

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében Csőgör Péternek, a Magyar Triatlon Szövetség volt főellenőrének, 16 millió forintot kell fizetnie a szövetség korábbi vezetőinek, miután nyilvánosságra hozta a feljelentés szövegét.

2023 májusában Csőgör Pétert, aki korábban a Magyar Triatlon Szövetségben dolgozott, saját volt kollégái vitték a fogdába a miniszterelnökség előtti kordonbontás miatt. Csőgör azt állította, hogy a bajba kerülésének oka a szövetségben végzett munkája volt, ahol 2019-ben feljelentette a szövetség akkori vezetőit, köztük Bátorfi Bélát és Szűcs Lászlót, állami támogatások eltüntetése miatt. Az érintettek tagadták a vádakat és beperelték Csőgört jó hírnév megsértése miatt.

A Kúria ítélete szerint a feljelentés önmagában nem valósíthat meg jogsértést, de annak nyilvánosságra hozatala már sérti a gyanúsítottak személyiségi jogait, mivel hátrányosan befolyásolhatja őket társadalmilag. Csőgör Péter szerint azonban a feljelentésben csak értékítéletet fogalmazott meg, nem tényállítást.

Az Alkotmánybíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a feljelentés szövegének nyilvánosságra hozatala sérti az érintettek emberi méltóságát, és nem fér össze a véleménynyilvánítás szabadságával. Az ítélet szerint nem sértette meg a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot, és nem ütközik az Alaptörvénybe. Csőgör panaszát az Alkotmánybíróság elutasította.

Schanda Balázs alkotmánybíró különvéleményében azonban úgy vélekedett, hogy a feljelentő szabadon rendelkezhet a saját közlésével, és ez beletartozik a szólásszabadság körébe, de álláspontját leszavazták.