Nagy a baj: pénz nélkül maradhat a kelet-magyarországi város

Balmazújváros önkormányzatának nem sikerült a jogszabályi határidőben megalkotnia az idei költségvetési és a tavalyi zárszámadási rendeletet, ami miatt a Kúria asztalán van az ügy, és a jogvita lezárásáig felfüggesztve marad a város nettó finanszírozása.

Hegedüs Péter, Balmazújváros független polgármestere szerdán kap hivatalos értesítést a város nettó finanszírozásának felfüggesztéséről. A helyi önkormányzat idén sem alkotta meg a költségvetési és a zárszámadási rendeletet a jogszabályi határidőben, ami a finanszírozás felfüggesztéséhez vezetett. A mulasztásos eset már a Kúria előtt van, és amíg döntés nem születik, addig aligha érkezik további támogatás a városba. A polgármester a június 9-i önkormányzati választást követően jogsértő módon próbálta meghozni az elmaradt döntéseket, ami újabb törvényességi vizsgálatot indított a város ellen. Hegedüs Péter a Közösen Balmazújvárosért Egyesület színeiben indult, de nem sikerült megtartania pozícióját, mivel a Fidesz-KDNP-s Varga Marina több szavazatot kapott. Az új vezető október 1-jével léphet hivatalba.

A városban nem először fordul elő, hogy a helyi önkormányzat nem hozza meg időben a fontos rendeleteket, tavaly is hasonló helyzet állt elő. A HAON.hu és a Magyar Nemzet is foglalkozott a témával, utóbbi Tiba István országgyűlési képviselőt is megszólaltatta, aki szerint a polgármester szándékosan nem fizeti ki a pénzeket, hogy feszültséget generáljon a városban. A jogszabályok szerint a költségvetést március 15-ig, a zárszámadást május 31-ig kell elfogadni, ennek elmulasztása esetén a kormány felfüggesztheti az előirányzat folyósítását, ami Balmazújváros esetében is megtörtént. A Kúria bevonása a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal kezdeményezésére történt.

A választások után a polgármester több jogsértést is elkövetett, amikor egyedül próbálta pótolni az elmaradt rendeleteket. Hegedüs Péter június 10-én rendkívüli testületi ülést hívott össze, amely határozatképtelenné vált, majd ugyanazon a napon újabb ülést hívott össze, amely szintén határozatképtelenné vált. A kormányhivatal törvényességi felhívással élt, mivel a polgármester jogsértően járt el, és a költségvetési és zárszámadási rendeletek eljárási hibák miatt egyébként sem lehetnének érvényesek.

: Index