Ausztrál kötvénypiac: vonzó hozamokkal csábít

Az ausztrál kötvénypiac jelentős, 10 százalék feletti növekedést mutatott az elmúlt évben, különösen az amerikai dollárban denominált vállalati kötvények terén, amelyeket a nemzetközi tevékenység és a helyi deviza gyengülése miatt bocsátanak ki az ausztrál cégek. Az SPB szerint Ausztrália kiemelkedő hitelminősítéssel és alacsony adósságszinttel rendelkezik, ami a befektetők számára vonzó lehetőséget jelent.

Ausztrália gazdasági stabilitása és magas hitelképessége mellett a GDP-je is közel áll az Egyesült Államokéhoz, ami tovább növeli a kötvénypiac vonzerejét. A befektetők a bankszektorban, a bányatársaságoknál és az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt cégeknél találhatnak magas hitelminősítésű kötvényeket.

Az SPB Befektetési Zrt. privátbankára, Beschenbacher Kornél kiemelte, hogy az amerikai dollárban befektetni kívánó ügyfelek az ausztrál kötvényekkel elkerülhetik az amerikai kibocsátású értékpapírokra vonatkozó új adóterheket. Az SPB ügyfelei körében különösen népszerűek a Macquarie Group LTD és a Westpac Banking kötvényei, amelyek jelentős hozamot produkáltak.

A Macquarie Group LTD, egy 25 országban működő pénzügyi szolgáltató, BBB+ hitelminősítéssel rendelkezik az S&P szerint, és kötvényei 2034-es lejárattal, 5,887 százalékos kamatozással és 5,6 százalékos lejárati hozammal érhetők el. A Westpac Banking kötvényei szintén befektetésre ajánlottak, 2033-as lejáratúak, 6,82 százalékos kamatozással és közel 5,50 százalékos lejárati hozammal.

A bányatársaságok kötvényei is keresettek, különösen a világ egyik vezető bányászati nagyhatalmaként számon tartott Ausztráliában. A Rio Tinto kötvényei 2033-as lejárattal, 6,125 százalékos kamatozással és 5,04 százalék feletti lejárati hozammal rendelkeznek, míg a Northern Star Resources kötvényei 6,125 százalékos kamatozással és 5,70 százalék körüli lejárati hozammal érhetők el.

Az ausztrál telekommunikációs szektor szereplői, mint például a Telstra Corp LTD, hosszú távon jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek, annak ellenére, hogy gyakran alulértékeltek az 5G hálózatok bevezetésének költségei miatt. A Telstra kötvényei 3,125 százalékos kamatozással és 5,40 százalékos lejárati hozammal bírnak, és jelenleg névérték alatt vásárolhatók meg.

A Transurban Group kötvényei is magas hitelminősítéssel rendelkeznek, alacsony kockázatot jelentve a befektetők számára. Az autópályák üzemeltetésével foglalkozó cég kötvényei 3,375 százalékos kamatozással, 2027-es lejárat mellett elérhetők, és névérték alatt kereskedhetők, 5,00 százalék körüli lejárati hozammal.

Fontos megjegyezni, hogy a cikkben szereplő információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.