A világ legerősebb állatai

Az állatvilágban a legerősebbek között emlősök és rovarok egyaránt megtalálhatók, azonban a legnagyobb erőt az afrikai elefánt képviseli, míg a rovarok között a ganajtúrók bírnak kiemelkedő terhelhetőséggel.

Az IFLScience szerint a legerősebb állatok között számos emlős fajt találunk, mint például az oroszlánok és jegesmedvék, de a fajok erejének pontos felmérése nem egyszerű feladat. A National Geographic dokumentumfilmje által bemutatott kísérletek alapján egy grizzly medve képes egy 315 kilogrammos kukát úgy dobálni, mintha csak strandlabda lenne, és egy átlagos felnőtt egyed ereje 2,5-5 emberével ér fel.

Az ezüsthátú gorillák még ennél is erősebbek lehetnek, hiszen 800 kilogrammnyi holt súlyt képesek felemelni. Azonban az afrikai elefánt még őket is felülmúlja, állítólag akár 9000 kilogrammot is képes megmozgatni. Egyedülálló, több mint 40 ezer inat és izmot tartalmazó ormányával képes autókat megemelni és fákat kicsavarni.

A kék bálna, a valaha élt legnagyobb állat, a kutatók szerint „csak” körülbelül 6300 kilogrammot bír el, ami kevesebb, mint amit az afrikai elefánt képes megmozgatni.

A rovarok között az Onthophagus taurus nevű ganajtúró kiemelkedik, mivel saját testtömegének 1141-szeresét képes megmozgatni, ami jelentősen meghaladja az afrikai elefánt képességeit, ha az arányokat nézzük. Ha az ízeltlábú emberméretű lenne, elméletileg hat emeletes buszt is megemelhetne. A rovarvilágban további erőbajnokok is akadnak, mint a levélvágó hangyák és az orrszarvúbogarak, amelyek szintén képesek extrém erő kifejtésére.