A kormány háborút indított a független sajtó ellen

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint a kormány háborút indított a független sajtó ellen, jogszabályokkal próbálják sarokba szorítani a független médiumokat, köztük a HVG-t is.

A MÚOSZ szerda délelőtti közleményében elítél minden olyan hatalmi akciót, amely a független sajtó működését akadályozza. Ezen akciók közé sorolják a hétfőn megjelent kormányhatározatot, amely hivatalosan a háborús propaganda ellen szól, de a szövetség szerint valójában a független média működését fenyegeti. Gulyás Gergely bejelentette, hogy egy törvényjavaslat kidolgozására kérték fel Tuzson Bence igazságügyi minisztert, amely kötelezné a civil szervezeteket és sajtótermékeket arra, hogy fedjék fel működési forrásaikat, különösen, ha külföldről is kaptak támogatást. A határozat szerint, ha a támogatás háborús propagandát szolgál, azt Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára.

A MÚOSZ szerint nem világos, hogy a kormány mit ért "háborús propaganda" alatt, és ebben a kérdésben a Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenysége is támpontot adhat. A hivatal ugyanis, az előzetes ígéretekkel ellentétben, a sajtónak is nekiment, és többek között az Átlátszótól is adatokat kért a működésükre és forrásaikra vonatkozóan, amelyeket az Átlátszó megtagadott kiadni. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Szuverenitásvédelmi Hivatal épületéhez ment, hogy beadja a külügyet ért orosz hekkertámadásról szóló beadványát, de nem engedték be az épületbe, és a biztonsági őrök elég idegesek lettek már attól, hogy egy papírt át akart adni.

A szövetség szerint a jogszabályokkal való fenyegetés és a független lapok működésének akadályozása nem tartozik a kormány feladatai közé. Emlékeztetnek, hogy a független lapok, mint a HVG, jelentős részben olvasói támogatásból élnek, és ezeket a forrásokat külföldről, pályázatokon elnyert pénzek egészítik ki, amelyek általában olyan projektek megvalósulását segítik, amelyek egy európai ország demokratikus működéséhez szükséges informáltságot erősítik, nem pedig háborús propagandát folytatnak.

A MÚOSZ szerint a kormány békemissziót hirdetett az ukrán-orosz háború lezárására, de ehhez képest itthon háborút indított a független sajtó ellen, ami egy demokratikus, a sajtószabadságot és a tájékoztatás szabadságát tiszteletben tartó hatalomtól elfogadhatatlan cselekedet. Hadházy Ákos élő bejelentkezésében arra utalt, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal a független sajtó, a civil szervezetek és az ellenzék lejáratását és totális megfigyelését szervezi.