A könyvek újragondolt díszei: élfestés és élnyomtatás

Reneszánszát éli az élfestés és élnyomtatás divatja a könyvkiadásban, amelyek a könyvek lapjaira varázsolt mintákkal hódítanak. A 21. Század Kiadó munkatársai, Finy Petra és Udvardi Panna szerint ezek a különleges kiadások nagy sikert aratnak az olvasók körében.

Az élfestés és élnyomtatás nem új keletű dolog, már az 1600-as évek óta léteznek festett lapszélekkel díszített könyvek. A technológia fejlődésével mára rengeteg élnyomtatott példányt lehet előállítani, ami újfajta divathullámot indított el. A 21. Század Kiadó munkatársai szerint az élfestés és élnyomtatás látványos megoldások, amelyekkel fel lehet kelteni a vásárlók figyelmét. Külföldön már évek óta tart a trend, különösen limitált kiadások és könyves előfizetési csomagok esetében. Ezek gyűjtői verziók, amelyeket gyakran azok is megvesznek, akik már rendelkeznek az adott kötet normál kiadásával.

A polc éke

Az éldekorálás manapság hatalmas trenddé vált, és a 21. Század Kiadó jelentős szerepet játszott ennek hazai elterjedésében. A kiadó Csendélet című kötetével hívta fel a figyelmet az élnyomtatásra. Az élnyomtatás festményszerű képeket, míg az élfestés többnyire egyszínű festést takar. Az elmúlt években a dizájn népszerűsége robbanásszerűen nőtt, és egyre több kiadó lép be erre a piacra.

A technológia is igyekszik lépést tartani ezzel a trenddel. Korábban csak egy nyomda rendelkezett az élnyomtatáshoz szükséges géppel, de mára már több nyomda is felzárkózott. Az olvasók manapság már nem csak könyvet, hanem könyvtárgyat is akarnak vásárolni, amely a polc dísze is lehet.

Stratégiai döntés

Nem minden kötetből célszerű élnyomtatott változatot kiadni, mivel ez időben és gyártási költségben is többet igényel. A próbanyomtatás után gyakran szükség van korrekcióra, ami további időt és figyelmet igényel. A kiadói döntés során figyelembe kell venni, hogy vajon lesz-e elegendő érdeklődés az olvasói részről, és hogy adott műfajnál indokolt-e a különleges forma. Például egy krimit vagy magasirodalmi könyvet, mint Paul Auster műveit, felesleges lenne éldekoráltan kiadni, míg egy fantasynál vagy egy gyönyörű borítójú kötetnél nyilvánvaló a választás. Az olvasók pedig imádják ezeket a különleges kiadásokat.

Vajon elképzelhető-e, hogy az éldekorált könyvek aránya felülmúlja a klasszikus változatokét? A 21. Század Kiadó munkatársai szerint ez még találgatás kérdése, de a növekvő érdeklődés alapján nem tartják elképzelhetetlennek.