A hiperhidrózis és annak kezelése

Az izzadás természetes velejárója az emberi létnek, de vannak, akiknél a túlzott izzadás, az úgynevezett hiperhidrózis, egész évben problémát jelent. A hiperhidrózis kezelésére többféle módszer létezik, többek között a botox, amely Lujza esetében hozott megoldást.

Lujza arról számolt be, hogy a kézizzadása olyan mértékű, hogy a telefon töltő részébe is belement az izzadság, és emiatt nem lehetett tölteni a készüléket. Máté szerint a kézfogás minden izzadós embernél nagy stresszfaktor, és ő maga is gyakran érezte ezt a problémát. Dorina esetében az iskolás korában vált igazán zavaróvá a helyzet, amikor már dolgozatíráskor is eláztatta a lapot az izzadása miatt.

Dr. Lőrincz Kende, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani, Bőronkológiai Klinika adjunktusa szerint az izzadás megítélése szubjektív lehet, de léteznek objektív mérőszámok, mint például a Hyperhidrosis Disease Severity Scale (HDSS), amely segítségével megállapítható, hogy valaki hiperhidrózissal küzd-e.

A hiperhidrózis hátterében a verejtékmirigyek túlzottan aktív jelátviteli mechanizmusa állhat, és bár a genetikai okok még nem ismertek, a hajlam öröklődhet. A vegetatív idegrendszer szabályozza a verejtékmirigyek működését, amely autonóm, tehát nem tudjuk kontrollálni.

A túlzott izzadás kezelésére többféle módszer létezik. Az alumíniumsókat tartalmazó dezodorok, az iontoforézis, a mikrohullámok segítségével történő kezelés és a botoxoltatás is hatékony lehet. A botoxoltatás hatása 4-6 hónapig tart, és nem okozza az izzadás felerősödését a test más pontjain.

A mindennapokban is tehetünk azért, hogy mérsékeljük az izzadást, például a táplálkozási szokások átalakításával, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel és a rendszeres sportolással. Ha valaki szorongásra vagy depresszióra hajlamos, érdemes szakember segítségét kérni, mivel a stressz hatására a verejtékmirigyek is beindulhatnak.