A debreceni Aranybika átépítésének terveire 714 millió forintot költ a Mathias Corvinus Collegium

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) nettó 714,6 millió forintot fizet a debreceni Aranybika szálloda átépítésének terveiért, ahol képzési központot terveznek kialakítani. Az épületet még 2021-ben szerezték meg, és a tervek szerint a szocializmus idején épült részt lebontják, helyére pedig a szecessziós stílushoz jobban illeszkedő új épületrészt építenek fel.

Az MCC, amelyet a kormány jelentős tőkével látott el, 2021-ben vásárolta meg az Aranybika épületét Boros József nagyvállalkozótól, azonban a vételár nem publikus információ. A tervezési munkálatokra a Debretinum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. által kiírt közbeszerzési eljárásban a B5 Építészstúdió Kft. és a Tisza Építész Műterem Kft. alkotta konzorcium nyert.

Az MCC korábban jelentős állami vagyonhoz jutott, köztük ingatlanokhoz és értékes részvényportfólióhoz, amelyekből évente jelentős osztalékbevételre tesznek szert. Ez a támogatás lehetővé teszi számukra, hogy jelentős összegeket fordítsanak fejlesztésekre és akvizíciókra, mint például a Libri könyvkereskedelmi lánc megvásárlása, amelynek értékét több mint 20 milliárd forintra becsülik.