Gazdagok távozása az Egyesült Királyságból

A UBS 2024-es globális vagyonjelentése szerint a következő öt évben világszerte növekedni fog a milliomosok száma, azonban Nagy-Britanniában csökkenés várható.

A jelentés alapján az 1 millió dollárt vagy annál többet birtokló felnőttek száma 56 fejlett és fejlődő gazdaság közül 52-ben fog növekedni 2023 és 2028 között. A legnagyobb növekedést Tajvan éri el, ahol a milliomosok száma 47%-kal fog megugrani, ami a mikrochip-ipar fellendülésének és a tehetős külföldiek bevándorlásának köszönhető. Tajvant követi Törökország 43%-os, Kazahsztán 37%-os, Indonézia 32%-os és Japán 28%-os növekedéssel. Az Egyesült Államokban 16%-os, míg Kínában 8%-os növekedés prognosztizálható.

Ezzel szemben Nagy-Britanniában, ahol jelenleg a világon a harmadik legtöbb dollármilliomos él, 17%-os csökkenésre számítanak. Paul Donovan, a UBS Global Wealth Management vezető közgazdásza szerint az Egyesült Királyságban a milliomosok számának bármilyen növekedését a "push and pull" tényezők miatti tőkekiáramlás ellensúlyozná.

A milliomosok számának csökkenését az Oroszország elleni szankciók is elősegíthetik, mivel a gazdag oroszok London helyett más alacsony adózású helyszíneket, mint Dubaj és Szingapúr, részesíthetnek előnyben. Donovan nem hozta szóba az újonnan megválasztott balközép Munkáspártot mint befolyásoló tényezőt, hanem az Egyesült Királyság adórendszerének a konzervatív kormány által elindított változásait emelte ki.

Hollandiában is csökkenés várható, ahol a dollármilliomosok száma 4%-kal fog visszaesni. Oroszországban viszont 21%-os növekedés prognosztizálható, amit részben az árfolyam-ingadozások és a nyersanyag- valamint energiapiaci trendek befolyásolnak.

A cikk végén felhívják a figyelmet arra, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.