A Tisza Párt a Fidesszel szembeni vezető erővé nőtte ki magát

A Tisza Párt már a választások előtt jelentős támogatottságot szerzett, és a Fidesz legfőbb kihívójává vált. Magyar Péter és pártja a 2026-os választásokra készülve építi tovább szervezetét, és már most jelentős eredményeket ért el a szavazatszámláló biztosok toborzásában.

Június 9-én éjszaka kiderült, hogy a Tisza Párt mögött álló tömegek nem csak Magyar Péter rendezvényein, hanem a szavazóurnáknál is megjelentek, és ezzel a politikai status quót is megváltoztatták. A 2026-os választásokig hátralévő időben a párt számára a pártszervezetek felépítése a legfontosabb feladat a 106 egyéni országgyűlési választókerületben. Magyar Péter már korábbi tömegrendezvényein is jelezte, hogy társadalmi támogatottsága van, és a vidéki Magyarországon is formálódik a párt mögötti támogatottság.

A választásokig hátralévő harminc napban Magyar Péter a Facebook-oldalán keresztül szavazatszámláló biztosokat toborzott, ami jelentős politikai elköteleződést igényel. Ezek a biztosok segíthetnek a párt vidéki szervezeti hálójának kiépítésében és a kampány során is fontos szerepet játszhatnak.

A Tisza Párt 30 nap alatt közel 3000 szavazókörbe elegendő delegáltat toborzott, ami az összes magyarországi szavazókör közel harmadát jelenti. Ezzel jelentősen meghaladta a többi ellenzéki pártot, és még a Fideszt is megközelítette a delegáltak számában. A Tisza Párt különösen erős volt Budapesten, a megyei jogú városokban és a nagyobb városokban, de a kisebb településeken is jelen voltak.

A választások utáni elemzések azt mutatták, hogy a Tisza Párt ott szerepelt a legjobban, ahol a Fidesz leginkább visszaesett. A helyi pártjelenlét pozitívan befolyásolta a Tisza Párt szereplését és gyengítette a kormányoldal népszerűségét. Az aprófalvakban, ahol a Tisza Párt jelen volt, közel 5 százalékponttal jobban szerepelt, mint az országos átlag, míg a Fidesz 6 százalékponttal maradt el az átlagától.

A Tisza Párt számára a következő lépés a szervezeti háló további építése, amely a 106 egyéni választókerületben segítheti a helyi jelöltek munkáját. A kistelepüléseken történő toborzás lehet a folyamat kulcsa.