Méhes György és a Securitate: A Fidesz-közeli milliárdos kultuszépítése

Méhes György, a XX. század második felében tevékenykedő erdélyi magyar író, aki a Securitate ügynökeként is szolgált, életművének fényezésére fia, Nagy Elek, a Fidesz-közeli milliárdos vállalkozó nem sajnálja az erőforrásokat.

Méhes Györgyöt, aki a román állambiztonság, a Securitate ügynöke volt, kétszer is beszervezték: először az 50-es évek elején, majd újra 1974-ben, amikor egy keletnémetországi utazás ígéretével csábították vissza a hálózatba. Fia, Nagy Elek, aki a 90-es években gazdagodott meg és több jelentős vállalatot is birtokol, többek között a Főtaxit és a BÁV-ot, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját is betölti, és a Forbes 50-es listáján a 26. helyen áll 80 milliárd forintos vagyonával, aktívan építi apja kultuszát.

Nagy Elek, aki korábban a Vegyépszer elnökeként lobbizott apja Kossuth-díjáért, több irodalmi díjat is alapított Méhes György nevében, és jelentős összegeket fektet a kultuszépítésbe. Méhes György irodalmi munkásságának értékelése azonban megosztó: míg Orbán János Dénes erdélyi költő szuperlatívuszokban emlékezik rá, addig Tamás Gáspár Miklós vérdilettánsnak, Tóth Sándor filozófus pedig a „létező szocializmus” szolgálatában állónak nevezte.

Az író és a besúgó

Méhes Györgyöt először zsarolással és fizikai bántalmazással kényszerítették besúgói munkára, majd kizárták a hálózatból, mivel haszontalan jelentéseket adott le. Második beszervezésekor lojálisan teljesítette a Securitate feladatait, még rokonairól is jelentett. Nagy Elek az Átlátszó Erdélynek nyilatkozva úgy emlékezett, hogy a jelentéstétel a normális ügymenet része volt abban az időben. Méhes jelentései azonban hasznosnak bizonyultak az állambiztonság számára, és még ajándékokat is kapott tőlük.

A kultuszépítés morális felelőssége

Nagy Elek apja állambiztonsági múltját igyekszik elhárítani, de a jelentésekből kiderül, hogy Méhes György aktívan jelentett az állambiztonságnak, még saját gyermekei által szerzett információkat is felhasználva. Nagy Elek jelentős összegeket, például két évvel ezelőtt egymilliárd forintot fektetett a Méhes György Alapítványba. Az Átlátszó Erdély szerint ez a helyzet túlmutat a múltértelmezésen és az aktuálpolitikán, és Nagy Elek felelőssége, hogy a szembenézés hiánya miatt írók kerülhetnek morális dilemmába a díjak elfogadásakor.