A Balaton régióját sújtó válság és annak okai

Az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés jellemzi a Balatont, ami demográfiai válságot idéz elő a térségben. A helyi fiatalok elvándorlása mellett a tehetős, idős emberek beáramlása is hozzájárul a problémához.

A Balaton térségében a 60 év feletti korosztály aránya eléri a 38 százalékot, ami jelentősen meghaladja az országos átlagot. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a demográfiai válság egyik oka, hogy a tehetős, idős emberek gyakran választják az üdülőövezetet otthonuknak, míg a helyi fiatalok más területeken telepednek le. A Balatonszentgyörgyre érkező új lakosok között azonban vannak fiatalok is, például új házasok és kisgyermekes szülők, akik többek között az Alföldről vagy északkelet Magyarországról költöznek ide.

A településszerkezet elöregedését a külföldi családok jelenléte is befolyásolja, mivel a német, angol és holland családok általában idősebb korosztályhoz tartoznak, és ezáltal rontják a település korfáját. Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy a településen új utcát terveznek nyitni, ahol az önkormányzat kedvezményes telkeket biztosítana kizárólag fiataloknak, és az oda vezető utat már megépítették.

A balatoni lakosság idősödése nem új jelenség, évtizedek óta tartó folyamatról van szó. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke szerint a nyugdíjba vonulók gyakran adták a gyerekeiknek a városi lakásukat, és ők maguk a Balatonnál telepedtek le. Lombár Gábor hozzátette, hogy a fiatalok helyben maradását nehezíti az ingatlanárak elszabadulása, ami miatt nincs pénzük házvásárlásra. A területfejlesztési miniszter szerint a szolgálati lakások segíthetnének ezen a helyzeten, de ez csak részben jelenthet megoldást.

Galácz György, Balatonmáriafürdő leköszönő polgármestere szerint a demográfiai probléma gyökere abban rejlik, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, így a fiataloknak kevés a munkalehetőség, mivel a térségben a vendéglátás és az állami feladatok ellátása dominál. Navracsics Tibor a koronavírus-járvány hatására fokozódó belföldi vándorlást és az online munkavégzés előretörését is megemlítette, mint tényezőket, amelyek a népességgyarapodást hoztak a régióban, de ez nem fiatalította meg a lakosságot, mivel a magas ingatlanárak miatt a "budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat", és a fiatalok nem tudnak ingatlant venni ott, így elköltöznek.

Navracsics Tibor a Portfolio Balaton Konferenciáján elmondta, hogy a Balaton térségében a képzettségi mutatók nem a legjobbak, a diplomások aránya és a foglalkoztatási ráta is alacsony. A nyári népességrobbanás és a megfizethetetlen lakásárak mellett a kevés munkalehetőség és az elvándorló fiatalok is komoly problémát jelentenek a helyi társadalom számára.