Újabb késések a Wizz Airnél az Airbus szállítási problémái miatt, de Budapestre költöztetik az egyik gépüket

A Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József a Reuters interjújában beszélt az Airbus repülőgépek szállításának további késéseiről, de hangsúlyozta, hogy ezek nem fogják jelentősen befolyásolni a légitársaság terveit, miközben bejelentették, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren állomásozó gépet Budapestre helyezik át.

A Wizz Air, amely kizárólag Airbus gépekkel üzemel, már korábban is szembesült kihívásokkal, különösen a Pratt and Whitney hajtóművek miatt. Váradi József emlékeztetett arra, hogy idén nyáron 45, jövő nyáron pedig 35 repülőgépet kell ideiglenesen kivonni a forgalomból ellenőrzések céljából. Az Airbus a múlt hónapban bejelentette, hogy az ellátási zavarok miatt csökkenteni kényszerült a termelési célkitűzéseit, ami további késéseket vetít előre a légitársaság számára.

Váradi a londoni interjúban elmondta: "Feltételezzük, hogy az Airbusnak szállítási késedelmei lesznek, de már most is hat hónapos szállítási késedelmeik vannak". Ennek ellenére úgy véli, hogy az Airbus további késedelmei nem lesznek jelentős negatív hatással a Wizz Air kapacitására. A vezérigazgató hozzátette, hogy a légitársaság havonta körülbelül három új repülőgép érkezésére számít, amelyekkel jövőre 20 százalékos, a következő évben pedig további 20-25 százalékos kapacitásbővülést érhetnek el.

A Wizz Air további változtatásokat is bejelentett: a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren állomásozó repülőgépét 2024. október 27-én Budapestre helyezi át, így a nyári menetrendet nem érinti a változás. Az utasoknak Debrecenből továbbra is elérhetőek lesznek a légitársaság járatai Burgaszba, Lárnakába, Londonba és Rómába. A légitársaság elkötelezett a magyar utasok kiszolgálása és a magyar piac fejlesztése mellett, és a repülőgép áttelepítésével hosszú távon lesz képes növelni forgalmát és a járatok számát.

A jelenleg Debrecenben szolgálatot teljesítő, legmodernebb technológiákkal megalkotott Airbus A321neo továbbra is támogatja a légitársaságot abban, hogy Magyarországról megfizethető áron, minél zökkenőmentesebben repítse el az utasokat több mint 30 ország közel 70 úti céljára. A munkahelyek megőrzése és a folyamatos fejlődési lehetőség érdekében a Wizz Air minden érintett kollégájának alternatív állásokat ajánlott fel magyarországi, európai és Európán kívüli bázisain. Az érintett utasokat a légitársaság hamarosan közvetlenül emailen értesíti, és tanácsolja azoknak, akik közvetítőn vagy online utazási irodán keresztül foglalták jegyeiket, hogy forduljanak hozzájuk a járataikkal kapcsolatos legfrissebb információkért.