Magyarországon kiadott vörös figyelmeztetés: térkép és részletek

Magyarországon szerdán érkezik a hidegfront, de péntekig több megyében is érvényben marad a magas középhőmérséklet miatt kiadott narancs és vörös figyelmeztetés. A HungaroMet szerint a forró, afrikai eredetű légtömegek hatására napos, száraz idő várható, trópusi éjszakákkal.

Európa déli és keleti része fölött magasnyomású terület helyezkedik el, amelyet forró, afrikai eredetű légtömegek töltöttek ki, ezért a környéken túlnyomóan napos, száraz és forró az időjárás, trópusi éjszakákkal kiegészülve. Emellett a légkör magasabb rétegeiben szaharai por is található. A Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja felhősödést és csapadékot hoz a Barents-tengertől Fehéroroszországig terjedő területen. A Baltikum felett magasnyomás épült ki, míg az Atlanti-óceán felett kialakult alacsonynyomású terület hatására a Brit-szigeteken és Franciaország nyugati partvidékén felhős az ég és több helyről jelentettek csapadékot is.

Magyarországon szerdán napközben többnyire napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, éjszakára pedig a gomolyfelhők leépülnek. Szerdán délután északnyugat felől közeledő hidegfront hatására megnövekszik a gomolyfelhőzet, és helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Az éjszakai hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 33 és 39 fok között várható.

A Balatonnál és a Velencei-tónál is meleg időre lehet számítani, a Balatonnál Siófoknál 25.5, a Velencei-tónál Agárdnál 29 fokos vízhőmérsékletet mértek. Szerda délelőtt kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést, a déli óráktól pedig több magasszintű felhő is érkezik, és záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 36 fok körül alakul, késő estére pedig 28 fok köré csökkenhet.

Csütörtökön a nyugati és északi tájakon erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, és elsősorban ezeken a vidékeken alakulhat ki helyenként zivatar. A minimum-hőmérséklet 17 és 25 fok, a csúcsérték pedig többnyire 34 és 39 fok között valószínű.

Pénteken napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, amelyekből inkább csak az északi tájakon fordulhat elő elvétve frissítő zivatar. A hajnali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, napközben pedig 34 és 40 fok közé melegszik fel a levegő.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye alapján péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben. A közlemény szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért figyelni kell a folyadékpótlásra, és kerülni kell a déli órákban a napozást, valamint a felhevült testtel történő vízbe ugrást. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.