Szociális és egészségügyi dolgozók pótlékának visszamenőleges emelése

A kormány döntése értelmében visszamenőlegesen emelkedik a szociális és egészségügyi dolgozók pótléka, melynek kifizetése a júliusi bérekkel együtt történik meg.

A hétfő este kiadott Magyar Közlöny rendelete alapján a szociális ágazati összevont pótlékot 2023 január 1-jéig, az egészségügyi kiegészítő pótlékot pedig március 1-jéig visszamenőleg emelik meg. A pótlékok összege a szolgálati időtől és a fizetési osztálytól függően változik, a Magyar Közlönyben megjelent táblázat szerint.

A szociális ágazati összevont pótlék havi 20 ezer és 307 ezer forint közötti összegben, míg az egészségügyi kiegészítő pótlék 60 ezer és 579 ezer forint közötti összegben mozog. Az extra juttatásokat a rendelet szerint legkésőbb a júliusi juttatással együtt kell kifizetni.

A kormányhatározat értelmében a pótlékok kifizetésére összesen 2,7 milliárd forintot utaltak ki különböző rovatokból. Emellett a gyermekvédelmi szakellátásban gondozottak ruházati költségeinek idei támogatását 848 millió forinttal egészítették ki.

A kormány a jövő évre vonatkozóan további intézkedéseket is meghozott: egy nemrég megjelent belügyminiszteri rendelet értelmében 2024-től a leadott anyatej árát literenként 3500 forintról 5400 forintra emelik.