Aszalói választási anomáliák: biztonságiak és szavazatszállítás

Dr. Mészáros István, Aszaló független polgármestere harmadszor is polgármesteri székbe került, de a választás napján történtek miatt többen kétségbe vonják a voksolás tisztaságát. Beszámolók szerint a szavazókört biztonságiak lepték el, és szavazatszállítás is történt, amelyek megfélemlítették a helyieket. A rendőrség és a választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszokat, de a polgármester Facebook-posztjai alapján a biztonságiakat egy miskolci cég alkalmazottainak azonosították.

Június 9-én, a választások napján Aszaló 2. számú szavazóköre előtt nyolc-tíz fekete pólót viselő, nem helyi lakosok jelentek meg, akiket a helyiek biztonságiaknak vélték. A szemtanúk szerint a csoport "körbezárta a területet", és állításuk szerint vacsorázni érkeztek, bár ez nem tűnt valószínűnek. A jelenlétük megfélemlítette a helyieket, néhányan emiatt nem is mentek el szavazni. A videón látható személyek közül néhányan a VICING-TJ Kft. munkatársainak tűntek, amely cég korábban is kapcsolatban állt a polgármesterrel és az önkormányzattal. A cég tevékenységei között szerepel a személybiztonsági tevékenység is, és 2023-ban jelentős profitot ért el.

A választás napján a szavazók szervezett szállítására is sor került, ami a választási törvény szerint bűncselekmény lehet. Miskolcon és más Borsod megyei településeken is megfigyelték a szavazók többszöri szállítását.

Aszalón emellett pénzbeli juttatásokról is szó esett, állítólag 10 ezer forintot kínáltak egyeseknek a megfelelő jelöltre leadott szavazatért. A helyiek szerint a választás előtt hetekkel már elkezdődött az osztogatás, és képviselőjelöltek neveit tartalmazó papírokat is osztogattak.

A rendőrség a fekete pólósok megjelenése után a helyszínre érkezett, de nem találtak rendőri intézkedésre okot adó eseményt. A választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a történtekkel kapcsolatos kifogásokat. Egy online petíció is indult a választás megismétléséért, amit 86-an írtak alá.

A Nemzeti Választási Iroda szerint több településen is megismételték a választást a jogszabálysértések miatt, de Aszaló nem volt köztük. Néhány helyen, mint például Kalocsán és Penészleken, a megismételt választás eredménye megváltozott.

Dr. Mészáros István 2016 óta tölti be Aszaló polgármesteri posztját, és idén június 9-én 76 szavazattal nyert. A polgármester nem kívánt nyilatkozni az eseményekről, és a választás napján a szavazókör közelében zajló tiltott kampánytevékenységről ő maga tett bejelentést.

Szopkó Zita