Csődbe megy Kevin Costner?

Amerika távoli vidékén, ahol ég és föld találkozik, ott van Horizont, az ígéret földje, amely a Horizont: Egy amerikai eposz című film színtere. Kevin Costner, aki színész, rendező, producer és forgatókönyvíró is egyben, saját pénzét fektette a projektbe, hitelt vett fel házára és birtokára, hogy megvalósíthassa ezt a nagyszabású alkotást.

A film a vadnyugat történetét dolgozza fel, ahol a kelet találkozik a nyugattal, a fehér emberek az indiánokkal, és ahol a jövevények sáskaként lepik el a szűz földeket. Costner már 1988 óta foglalkoztatta a vadnyugati eposz gondolata, de csak saját forrásait bevetve tudta elindítani a négyrészesre tervezett produkciót. Célja, hogy örök emléket állítson Amerika öntudatra ébredésének, a nemzet kiteljesedésének, a névtelen senkiknek és a statisztaszerepre kárhoztatott őslakosoknak.

Costner a vadnyugattal való meghitt kapcsolatáról ismert, olyan westernek fűződnek a nevéhez, mint a Silverado, a Wyatt Earp és A Hatfield-McCoy viszály, illetve a Farkasokkal táncoló és a Fegyvertársak. A Horizont: Egy amerikai eposz tele van lazán egymáshoz kapcsolódó történetekkel, érdekes karakterekkel, és a nehézségek ellenére mindig új reménnyel tekint a távoli látóhatár felé.

Néhány kritikus szerint a történet kusza, a szereplők arctalanok, de a film valójában azokat az egyszerű embereket, telepeseket, katonákat, kereskedőket, rosszfiúkat és örömlányokat állítja középpontba, akik valóban meghatározták a vadnyugat történetét. A film látványvilága lenyűgöző, J. Michael Munro kompozíciói és John Debney zenéje különleges hangulatot teremtenek, míg a táj a legfontosabb karakterként jelenik meg.

A Horizont: Egy amerikai eposz három órás vetítési idejű, és nem a szokásos akciódús szuperprodukció, hanem egy epikus, mégis izgalmas alkotás, amelyben a képi eszközök segítségével, vizuális nyelven mesél. A film folytatása augusztusban érkezik, és Costnernek még van ideje finomítani, tökéletesíteni élete fő művét.