Új melegrekord Baján

Előzetes adatok szerint új országos melegrekord született, Baján 38,1 fokot mértek. A HungaroMet tájékoztatása alapján ez a mai napra vonatkozó legmagasabb hőmérséklet, amit eddig Magyarországon regisztráltak.

A kánikula teljes erővel berobbant és nem hagyja el a térséget, az egész héten magas marad a hőmérséklet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már múlt szombaton harmadfokú hőségriadót rendelt el, amelyet az országos tiszti főorvos az ország egész területére július 12-ig meghosszabbított. A hét további részében a hőmérséklet még emelkedhet, előrejelzések szerint szombatra akár a 40 fokot is elérheti, így akár további napi melegrekordok is megdőlhetnek.

A második legmagasabb hőmérsékletet Budakalászon (37,4 fok) mérték, míg a dobogó harmadik fokára holtversenyben Derekegyháza és Kelebia (37,3 fok) került. Emellett Kisszállás külterületén 37,2 fokot, Hódmezővásárhely Szikáncson 37 fokot, Kiskunhalason és Kecskemét K-pusztán 36,8 fokot, Szeged külterületén 36,7 fokot, míg Békéssámsonon 36,6 fokot mutattak a hőmérők. A keddi napra vonatkozó korábbi maximum hőmérsékleti rekord 37,9 fok volt, amit Pécsen mérték 2011-ben. A hivatalos eredmények szerdán az adatellenőrzés után válnak majd véglegessé.

Az előrejelzések szerint szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre kell számítani, csapadéknak kicsi az esélye, és a hőmérséklet 32–38 fok között alakulhat. Csütörtökön és pénteken is hasonló időjárás várható, a hőmérsékleti csúcsértékek 33–39, illetve 34–40 fok között valószínűsíthetők. A Dunántúlon szerdán délután záporokkal-zivatarokkal kell számolni, míg pénteken a zivatarok északra szorulnak vissza.

A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben, és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban, mivel még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá felhívják a figyelmet a szén-monoxid-mérgezés kockázatára is, és arra, hogy nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras