Csapatharc következtében elhunyt az edinburgh-i állatkert népszerű csimpánza

Az Edinburgh-i Állatkertben egy csimpánzok közötti harc során meghalt Rene, a közönségkedvenc emberszabású majom. A dominanciáért folyó küzdelem során két állat is súlyos sérüléseket szenvedett, Rene sebeit az állatorvosok már nem tudták gyógyítani.

Az állatkert csimpánzoknak otthont adó kifutójában kitört csapatharc során a 31 éves Rene olyan súlyosan megsérült, hogy az állatorvosok nem tudták megmenteni az életét. A gondozók szerint a konfliktus a dominanciáért vívott harc része volt. A dulakodásban egy másik csimpánz, Qafzeh is komolyabb sérüléseket szenvedett, akit meg kellett műteni.

Az állatkert szóvivője elmondta, hogy a csimpánzok közötti ilyen jellegű viselkedés a vadonban is előfordul, különösen a szaporodási időszakban, amikor a hímek a csoport dominanciájáért küzdenek. Hozzátette, hogy a csimpánzok csoportdinamikája rendkívül összetett.

A közlemény szerint Rene nagy személyisége volt az állatkertnek, és hiányozni fog mindazoknak, akik gondoskodtak róla. Az Edinburgh-i Állatkert, melyet a Skót Királyi Állatkerti Társaság üzemeltet, jelenleg 15 csimpánznak ad otthont. A főemlősök a Budongo-ösvény nevű kifutóban élnek, amelyet a vadon élő társaik élőhelyéről, az ugandai Budongo-erdőről neveztek el.

A csimpánzok és más emberszabású majmok viselkedése gyakran hasonlít az emberihez. A Scientific Reports folyóiratban nemrégiben közzétett egy tanulmány egy indonéziai orangutánról, aki gyógyhatású növényeket használt fel az arcán lévő sérülés kezelésére. Egy másik tanulmány, amelyet a gaboni Loango Nemzeti Parkban élő csimpánzokról készítettek, azt mutatta, hogy az állatok rovarokat alkalmaznak a sebek kezelésére.

Isabelle Laumer, a Max Planck Állatviselkedés-kutató Intézet primatológusa és kognitív biológusa, aki nem vett részt a PLOS One tanulmányban, de az orangutánról szóló jelentés vezető szerzője volt, elmondta, hogy izgalmas felfedezni, hogy a legközelebbi rokonaink olyan viselkedési formákat mutatnak, amelyek az emberekre is jellemzőek. A PLOS One tanulmány szerzői a természetvédelmi erőfeszítések fokozását sürgetik, hogy további kutatásokat végezhessenek, és feltárják a gyógyhatású növények ember számára rejlő előnyeit.