A Magyar Posta Biztosítók eladása Tiborcz István cégcsoportjának

A Waberer's-csoport, melynek többségi tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, többségi részesedést szerzett a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban a Gránit Biztosítón keresztül. A tranzakció részletei, beleértve az eladási árat, nem nyilvánosak, ami felveti a kérdést, hogy miért titkolózik az állam ebben az ügyben. A Telex szerint az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. éves beszámolójából legkésőbb jövő májusban kiderülhet az eladás pontos összege.

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Posta Biztosító korábbi többségi tulajdonosa, a HDI International AG 2022. december 22-én kötött szerződést a biztosítók 66,9 százalékos üzletrészének eladásáról, amely tranzakció 2023. április 5-én zárult le. A Corvinus ezt követően döntött úgy, hogy a részesedést nyílt, piaci versenyfolyamat keretében értékesíti, amelyet végül a Tiborcz István többségi tulajdonában álló Gránit Biztosító nyert meg.

A Corvinus 2023-as jelentésének kiegészítő melléklete szerint a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban birtokolt többségi részesedések nem tartós részesedések, hanem értékpapírok között szerepelnek a mérlegben. A részesedések bekerülési értéke 27,8 milliárd forint volt, de év végére 4,8 milliárd forint értékvesztést számoltak el rájuk, így a könyv szerinti értékük körülbelül 23 milliárd forintra csökkent. Emellett a Corvinus 5 millió euró kölcsönt folyósított a Magyar Posta Életbiztosítónak.

A biztosítók 2023-ban nem könnyű évet zártak, a magas infláció miatt a szektor nehézségekkel küzdött. A Corvinus jelentése szerint a biztosítók saját tőkéje emelkedett, mégis szükségessé vált a részesedések értékének leírása, ami felveti a kérdést, hogy az állam esetleg alacsonyabb áron tervezett értékesíteni a részesedéseket.

A Magyar Posta Biztosítók a hazai piacon egyedi üzleti modellt követtek, ahol a Talanx számára a viszontbiztosítói szolgáltatások jelentették az extraprofitot, míg a Magyar Posta a szerzési jutalékokból profitált. Az új tulajdonos várhatóan más üzleti modellben fog gondolkodni, és a méretgazdaságosság, valamint a nagyobb biztosítói portfólió lesz számára fontos.

A tranzakció bejelentése a június 9-i választások utánra tolódott, és bár a döntést bejelentették, az eladási ár továbbra is ismeretlen. Ha az államnak 2025 május-júniusáig kell várnia a következő évi beszámolási időszakig, akkor a vételár már kevésbé lesz jelentős, függetlenül attól, hogy az alacsonyabb lesz-e, mint amennyiért az állam maga megvette a részesedéseket.