Szaúd-Arábia fenyegetőzése az európai nagyhatalommal

Az év elején Szaúd-Arábia jelezte, hogy megfontolja európai állampapírállományának eladását, ha a G7 lefoglalná Oroszország befagyasztott vagyonát, amely közel 300 milliárd dollárt tesz ki - tudatta a Bloomberg.

A Bloomberg információi szerint a szaúdi pénzügyminisztérium bizalmasan közölte néhány G7-es tárgyalópartnerrel, hogy ellenzi az orosz vagyon lefoglalásának ötletét. A királyság különösen a francia állampapírokat említette, amikor a fenyegetését megfogalmazta.

A G7 májusban és júniusban tárgyalt az orosz központi bank eszközeinek felhasználásáról, és végül úgy döntöttek, hogy csak a nyereséget csapolják meg, az eszközöket magukat nem érintik. A szaúdiak állampapír-portfóliója, amely eurós és francia kötvényekből áll, több tízmilliárd eurót ér, ami önmagában nem jelentene jelentős problémát például Franciaország számára, de az európai tisztviselők mégis aggodalommal tekintettek a szaúdi fenyegetésre.

Egy szaúdi tisztviselő szerint a kormányuk általában nem szokott ilyen fenyegetéseket megfogalmazni, és bár Szaúd-Arábia álláspontja megváltozott a G7 döntése után, nem tisztázott, hogy ez önérdekből vagy Oroszországgal való szolidaritásból történt-e.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb nyersolaj-exportőre, és a központi bankja 445 milliárd dollár nettó devizatartalékkal rendelkezik, míg a szaúdi szuverén vagyonalap közel 1 milliárd dollár értékű eszközöket kezel.