A budapesti bérlakáspiac aktuális helyzete

A budapesti bérlakáspiacon a bérleti díjak júniusban nem változtak, a bérlők azonban kevesebbet szeretnének fizetni, ami a keresleti díjak negyedik hónapja tartó csökkenésében mutatkozik meg. A külföldi diákok már június végén aktívan keresik a lakásokat, de ez sem állította meg a csökkenő tendenciát.

A Rentingo.com elemzése szerint a fővárosi bérleti díjak átlagosan 239 ezer forintnál stagnálnak, miközben a bérlők által elképzelt ár folyamatosan csökken, júniusban 216 ezer forint volt, ami 6 százalékos visszaesést jelent áprilishoz képest. A kínálati és keresleti árak közötti árolló így ismét 10 százalék fölé nyílt.

A bérbeadók a felsőoktatásban tanulók növekvő érdeklődésére és a várható rohamra számítva egyelőre kivárnak, nem csökkentik az árakat. A piaci tévhitekkel ellentétben a diákok nem a ponthatárok kihirdetéséig várnak a lakáskereséssel, hanem már június végén elkezdik, különösen azok, akik már most is tanulnak, vagy azok az elsőévesek, akik biztosak az egyetemre történő bejutásban. A külföldi diákok különösen aktívak, az elmúlt három hétben a bérbeadási platformon újonnan regisztráló bérlakást keresők között a külföldiek aránya közel megduplázódott.

A nyári hónapokban döntő lesz, hogy a felsőoktatásba újonnan bekerülők képesek lesznek-e ellensúlyozni a csökkenő fizetőképességet, és hogy a bérbeadók meddig tartanak ki az optimizmusukkal. Az új tanévre készülő egyetemistáknak érdemes időben elkezdeni a lakáskeresést, figyelembe véve, hogy a kiadó szobák gyorsan fogynak, és a kerületeken belül is jelentős különbségek lehetnek a bérleti díjakban.

A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.