Kőműves lehet, hogy életfogytiglant kap

Két és fél évvel ezelőtt történt gyilkosság másodfokú tárgyalásán az özvegy nem érezte őszintének a vádlott bocsánatkérését, és úgy véli, a férje gyilkosa életfogytiglant érdemel.

Két és fél évvel ezelőtt egy kárpátaljai férfi, B. Krisztián, aki ukrán és magyar állampolgársággal is rendelkezik, betört egy XVI. kerületi lakásba és ellopta a halkiszedő hálót. A lopást észlelő szomszéd utánaeredt, de a szóváltás során a tolvaj kést rántott és halálosan megsebesítette az áldozatot. Az özvegy a Fővárosi Ítélőtáblán zajló másodfokú tárgyaláson elmondta, hogy szerinte a gyilkos életfogytiglani büntetést érdemelne.

A vádlottat, B. Krisztiánt, bilincsben és vezetőszáron hozták a tárgyalásra, ahol a gyilkosságért felel. A bűncselekmény részletei szerint B. Krisztián 2022. január 16-án este indult sétálni, majd a Futórózsa utcában bemászott egy földszinti lakás erkélyére és ellopott egy kétezer forint értékű halkiszedő hálót. A tetthelyről menekülve eldobta a lopott tárgyat, de a szomszéd férfi követte és szembeszállt vele. A vita hevében a vádlott elővett egy 18 centis kést és azzal megfenyegette az áldozatot, aki ezután megütötte őt. B. Krisztián erre szíven szúrta az áldozatot, aki a sérülése következtében elhunyt.

A gyilkossággal vádolt kőműves a rendőrségi kihallgatáson sírva ismerte be a tettét, és azt állította, nem akarta a férfi halálát. Elmondása szerint a késelés után hazament, megmosta és elrejtette a kést.

B. Krisztián a tavaly augusztusi előkészítő ülésen sírva kért bocsánatot az áldozat özvegyétől, de az asszony nem fogadta el a bocsánatkérést. A vádlott kilenc év börtönbüntetést kerülhetett volna el, ha beismeri bűnösségét és lemond a tárgyalásról, de nem élt ezzel a lehetőséggel, így első fokon kilenc és fél évet kapott.

A Fővárosi Ítélőtábla Magócsi István vezette tanácsa úgy döntött, hogy a cselekmény aljas indokból elkövetett emberölésnek is minősülhet, ami súlyosabb büntetést jelenthet a vádlott számára. A tanács szeptemberre halasztotta a tárgyalást, hogy a védelem felkészülhessen a minősített emberölésben folytatódó eljárásra.

A vádlott családja is megjelent a tárgyaláson, ahol a fia sírva mondta az apjának, hogy „szeretlek”, majd az anyjával együtt elhagyta a bíróság épületét. A meggyilkolt férfi özvegye a következő tárgyalást várja szeptember elején, ahol reményei szerint igazságot szolgáltatnak.