A Patrióták Európáért pártcsalád megalakulása

Orbán Viktor három éve dolgozik azon, hogy a Fidesznek új politikai otthont találjon Európában, ami most a Patrióták Európáért képviselőcsoport megalakulásával valósult meg, és ezzel a harmadik legnagyobb frakcióvá vált az Európai Parlamentben.

A Fidesz 2021-ben hagyta el az Európai Néppártot, ami Orbán számára hátrányos helyzetet teremtett. A Patrióták Európáért pártcsalád megalakításával a szélsőjobb vállalhatóbb lehet az Európai Parlamentben, mint eddig, és ez Orbán Viktor számára egyfajta siker. Azonban a pártcsalád megalakításának vannak hátrányai is. A Fidesz eredeti célja nem pontosan az lehetett a Patriótákkal, ami végül történt, hiszen Orbán Viktor alapvetően nem az Európai Parlamentet, hanem a tanácsot célozta meg a pártalapítással.

A legjobb helyzet az lett volna, ha a Fidesz maradhat az Európai Néppártban, ahol befolyásolni lehetett volna az európai politikát. A második legjobb helyzet az lett volna, ha sikerül egyesíteni a Néppárttól jobbra lévő korábbi két pártcsaládot és a Néppárt jobbszárnyát, de ez az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt lehetetlenné vált. A harmadik legjobb helyzet az lett volna, ha a Fideszt felveszi az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád, de végül Meloni nemet mondott a Fidesz csatlakozására.

A Fidesznek végül a negyedik legjobb opcióval kellett beérnie, amely a Patrióták Európáért képviselőcsoport megalakulása lett. Az EU-n belül a valódi hatalom a tanácsban van, ahol a miniszterelnökök ülnek, és Orbán Viktor jelenleg ebben az intézményben van leginkább elszigetelve. A Patrióták Európáért frakció megalakulása ugyanakkor kérdéseket vet fel Orbán külpolitikájával kapcsolatban, különösen az Orosz Föderáció irányába mutató hajlamok tekintetében. Elemzők szerint a frakció összetétele és a miniszterelnök moszkvai és pekingi látogatásai után felmerül, hogy vajon az egyetlen ráció az Orosz Föderáció érdekeinek szolgálata-e.

A Patrióták Európáért frakció belső megosztottsága és az oroszbarát, illetve -ellenes nézetek együttes jelenléte további kihívások elé állíthatja a csoportot, és kérdéses, hogy Orbán Viktor képes lesz-e befolyásolni az EU-csúcsokon a frakció tagjaival együtt. Az EU soros elnökségének első hetében tapasztalt diplomáciai lépések alapján a Fidesz új barátai és szövetségesei is kérdőjelezhetők, miközben a német-magyar külügyi találkozó elmaradása is jelzi a kialakult bonyolult helyzetet.