A tápoldatok használata a növényápolásban és az otthonfelújításban

A tápoldatok létfontosságúak lehetnek a zárt edényekben nevelt növények számára, mivel ezek a növények gyorsan kimeríthetik a földben található tápanyagokat. A tápoldatozás segítségével könnyedén biztosítható a szükséges tápanyagok utánpótlása.

A növények fejlődési szakaszai különböző tápanyag-igényeket támasztanak. A növekedési időszakban a növényeknek sok nitrogénre van szükségük, míg a virágzást foszfor, a jó minőségű termést pedig kálium elősegíti. A Praktiker szakértői szerint a tápoldatozás mértéke és típusa a növények fejlődési szakaszától függ.

A tápoldatok kiválasztásakor fontos figyelembe venni a növények fajtáját és igényeit. Általános tápoldatokat akkor érdemes használni, ha a növények nem mutatnak hiánytüneteket, és csak a növekedést szeretnénk támogatni. Specifikus tápoldatokat egyes növényekhez, mint például gyógynövényekhez, örökzöldekhez vagy különféle virágokhoz ajánlanak. A bio tápoldatok kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, így nem tartalmaznak vegyszereket vagy vegyszermaradványokat, ezért különösen ajánlottak palánták, zöldségek és gyümölcsök esetében.

A szobanövények tápanyagigénye eltérő lehet. Kaktuszoknak kevés nitrogén, de sok foszfor és kálium szükséges, míg a zöld levéldísznövényeknek több nitrogénre, a tarkalevelűeknek pedig több foszforra és káliumra van szükségük. A virágzó növények, mint az orchidea vagy a gardénia, bórt, foszfort és káliumot igényelnek.

A tápoldatozás gyakorisága és mennyisége a fényviszonyokhoz igazodik. Télen kevesebb, míg a növekedési időszakban, májustól szeptemberig gyakrabban szükséges tápoldatozni. Fontos az adagolásra is figyelni, mert túlzott mennyiség károsíthatja a növényeket.

A növények leveleinek színe jelzi azok állapotát. Élénk zöld szín egészséges növekedést, sárgászöld szín tápanyaghiányt, míg az erőteljes sárgulás vas- és káliumhiányt jelezhet.

A hatékony tápoldatok általában 15-20% körüli hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, klorid-mentesek, alacsony sótartalmúak és a pH értékük 6-7 között van. A növények által küldött jelekre odafigyelve könnyebben kezelhetőek a tápanyagellátással kapcsolatos problémák.

Az otthonfelújítás terén is egyre fontosabb szerepet kap az energiahatékonyság növelése. A Praktiker Index által készített kutatás szerint a felújítást tervezők körében a falfestés-burkolás mellett a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása és a nyílászárók cseréje a legnépszerűbb munkálatok közé tartozik. A megbízható szakemberek megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást, ami miatt sokan keresik a szakterületüket jól ismerő eladók segítségét.

A lakókörnyezet megújításával foglalkozók több mint fele a korszerűsítés mellett az esztétikai frissítést is fontosnak tartja, például modernebb színek és dekorációk bevezetését otthonukban. Az energiahatékonyság növelése érdekében a válaszadók közel harmada tervezi a nyílászárók cseréjét vagy a fűtési rendszer felújítását. Az új otthonfelújítási támogatások kapcsán is egyre többen érdeklődnek az energiamegtakarítási lehetőségekről, hiszen az állami támogatás egyik fontos feltétele az épület energiafogyasztásának legalább 30 százalékos csökkentése.