Novák Ferenc Tata kardot rántott, és harcra szólít

Novák Ferenc Tata, a Kossuth-díjas koreográfus, harcra szólítja a független társulatokat és azokat az együtteseket, amelyek megfelelő támogatást kaptak, hogy ne fogadják el a független társulatok ellehetetlenülését. Novák Tata szerint a független társulatok gyakran kimaradnak a támogatásokból, és ez a helyzet több nemzetközileg elismert társulat működésképtelenné válásához vezetett.

A koreográfus egy évvel ezelőtt mondott le a Magyar Táncművészek Szövetsége tiszteletbeli elnökségi tagságáról, mert úgy érezte, hogy a független társulatok nem kapnak megfelelő kompenzációt a kulturális tao megszüntetése után. Novák Tata most a Kultúra.hu-hoz eljuttatott levelében hangsúlyozza, hogy a független társulatok helyzete tarthatatlan, és arra kéri az elnökséget, hogy ne fogadják el ezt a helyzetet.

Novák Ferenc Tata kiemeli, hogy a támogatott együtteseknek is ki kell állniuk a független társulatok mellett, mert a tisztességes szolidaritás ezt kívánja. Úgy véli, hogy a művészet fejlődéséhez szükség van a különböző nézőpontok megjelenítésére és a tehetséges alkotók munkáinak színpadra vitelére.

A koreográfus emlékeztet arra, hogy a 60-as, 70-es években a néptáncművészetben milyen jelentős változások történtek, és hogy ezek a változások mára világszerte elismertek és utánzottak lettek. Novák Tata szerint a mai sikeres alkotók gyakran azoknak a művészeknek a tanítványai, akik előképzettség nélkül jelentek meg a színtéren, mint például Györgyfalvay Katalin, Foltin Jolán, Szigeti Károly, Timár Sándor, Galambos Tibor és sokan mások.

Végül felhívja a Táncművészeti Egyetem figyelmét az oktatásban az általános műveltség színvonalának erősítésére és a nyelvtudás szükségességének megfontolására. Novák Ferenc Tata záró gondolataként ismételten harcra szólít, hangsúlyozva, hogy készen áll a szavak erejével kardot rántani, ha szükséges.