Nemzetközi felháborodás a kijevi gyermekkórház elleni rakétatámadás miatt

A nemzetközi közösség számos tagja elítélte a kijevi gyermekklinika elleni rakétatámadást, amelynek következtében többek között heten gyerekek sérültek meg, és összesen 31 ember vesztette életét. A támadás a NATO-csúcstalálkozó előestéjén történt, amely tovább fokozta a nemzetközi reakciókat.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint a támadásnak 16 sérültje van, köztük heten gyerekek. A kórházépület egy része összedőlt, az intenzív osztály, műtők és onkológiai részleg is károkat szenvedett, a betegeket ki kellett menekíteni az épületből, és ideiglenesen be kellett zárni a kórházat. Az intézmény az ország első számú gyermekonkológiai központja volt, amely kulcsszerepet töltött be az ország legbetegebb gyerekeinek ellátásában.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint az események világos üzenetet küldenek a NATO-csúcstalálkozónak, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának minden támogatást meg kell adni. Viktorija Cmilyte-Nielsen litván parlamenti házelnök a történteket háborús bűncselekménynek nevezte, és kritizálta, hogy nem biztosítják a szükséges segítséget Ukrajnának.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter is háborús bűnténynek nevezte a történteket, és kiállt Ukrajna mellett. Petr Pavel cseh elnök megbocsáthatatlannak ítélte a támadást, és arra számít, hogy a NATO-csúcson egyetértés lesz abban, hogy Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Denise Brown, az ENSZ Ukrajnáért felelős humanitárius koordinátora szerint a kórházak elleni támadások összeegyeztethetetlenek a lelkiismerettel, és kiemelte, hogy a kórházak különleges védelmet élveznek a nemzetközi humanitárius jog szerint. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az orosz légicsapások emberek tucatjait ölték meg, és Ukrajnának légvédelemre van szüksége.

António Guterres ENSZ-főtitkár rendkívül megdöbbentőnek nevezte a támadásokat, és hangsúlyozta, hogy a polgári személyek elleni támadásokat tiltja a nemzetközi jog. Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is elítélte a történteket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősségi ülést tartott a támadás megvitatására.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller szerint Oroszország szándékosan hajtott végre barbár rakétatámadást polgári személyek ellen. Németország támogatást és ellátást ajánlott fel az ukrán gyermekek részére, és Karl Lauterbach német egészségügy-miniszter ígéretet tett, hogy a következő mentő repülőgép szerdán száll fel a támogatásra szoruló beteg gyerekekért.

A nemzetközi közösség egyes tagjai közvetlenül is kritizálták azokat, akik nem ítélik el határozottan az orosz agressziót. Jan Lipavský, Csehország külügyminisztere az X-en azt írta, hogy miközben egyesek Putyinnal a békéről hadoválnak, ő gyerekkórházakra küld rakétákat. Helmut Brandstatter osztrák Európai Parlamenti képviselő erősebb szavakkal illette Orbán Viktort, aki a találkozó után a békéről beszélt, és egy bohócnak nevezte, aki a kijevi gyerekkórházról készült képekre nézve is a békéről beszél.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök korábban megtorlást ígért a kijevi ohmatditi kórházat ért közvetlen rakétatalálatért. Most azonban Orbán Viktor is megszólalt a tragédiáról, és Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy "a Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeiket: ahogyan az várható volt, az orosz-ukrán háború kegyetlensége szintet lépett." Hozzátette, hogy a növekvő háborús szenvedésnek arra kellene sarkallania a világhatalmakat, hogy "feladják a háborúpárti politikát, és helyette egy békepárti politikával elvezessék Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz." Orbán Viktor szerint "csak így előzhetjük meg azt a ma még beláthatatlan mértékű pusztítást, amely előttünk áll a következő hónapokban.".