Veszélyes vírusmutáns terjed a Tiszában, halpusztulást okozva

Az utóbbi napokban jelentős halpusztulás történt a Cibakházi-Holt-Tisza területén, amelyet egy mutálódott vírus okozott. A Cibakházi Vegyesüzemi Horgász Egyesület értesítette a Halgazdálkodási Hatóságot, és az előzetes adatok szerint egy ötödik generációs herpeszvírus áll a jelenség mögött.

A halpusztulás nem a vízminőség romlásából, hanem egy mutálódott herpeszvírus terjedéséből ered. Ez a vírus korábban, a 2010 és 2020 közötti évtizedben már többször is okozott hasonló vagy nagyobb mértékű halpusztulást. A mostani esetben az elpusztult halak 99%-a ezüstkárász volt, ami arra utal, hogy a vírus fajspecifikus és elsősorban a közepes méretű ezüstkárász egyedeket támadja meg, bár elszórtan más halfajokat is érinthet.

A cibakházi szakaszon végzett haltetemek begyűjtése során frissen elhullott példányokat nem találtak. Dr. Gorda Sándor halászati szakmérnök szerint a vírus okozta kártétel akár több hullámban is jelentkezhet a nyár hátralévő részében. Az Agroinform hírportál is beszámolt az esetről, hangsúlyozva a vírus potenciális veszélyét a helyi halállományra.