Molnár Áron: Hogyhogy nem áll fel a Nemzeti Színház társulata és kérik Vidnyánszky lemondását?

A nagy társadalmi szerepet betöltő aktivista és színész, Molnár Áron a közösségi felületén reagált Vidnyánszky Attila legutóbbi interjújára, amelyben a Nemzeti Színház igazgatója többek között a színészek felelősségéről és a baleset körülményeiről beszélt.

Molnár Áron szerint döbbenetes, ahogy Vidnyánszky Attila beszél Horváth Lajos Ottóról, és úgy véli, hogy a Nemzeti Színház főigazgatójában nincs felelősségvállalás, annak ellenére, hogy a színészek többször jelezték, veszélyes a díszlet. Vidnyánszky hétfői Egyenes Beszéd című műsorban kifejtette, hogy szerinte folyamatosan fogást keresnek rajtuk, és reagált az ellentmondásos nyilatkozataira.

Vidnyánszky korábban azt állította, hogy a balesetben érintett két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos, akik több métert zuhantak, fejenként már 5-5 millió forintot kaptak, azonban Szász Júlia cáfolta ezt, és Facebook-posztjában bemutatta, hogy a kapott összeg közel sem éri el az emlegetett summa töredékét sem. Vidnyánszky erre úgy reagált, hogy a színészek nem fogadták el a biztosító által ajánlott 2,4 millió forintos összeget, helyette 7,6 millió forintos kártérítést kértelmeztek meg.

Az igazgató szerint a két színész esete között lényegi különbség van, mivel Horváthnál felmerül a színész felelősségének kérdése is, míg Szász Júliánál ilyenről nincs szó. Molnár Áron azonban kiakadt az interjú hallatán, és felvetette a kérdést, hogy miért nem áll fel a Nemzeti Színház társulata és kérik Vidnyánszky lemondását.

Molnár részletekbe menően fejtette ki véleményét, és kritizálta Vidnyánszkyt az áldozathibáztatásért, összeesküvés-elméletekért és felelősséghárításért. Az igazgató a beszélgetés során azt is elmondta, hogy Szász Júlia nem akar megállapodni, mert „valakik” befolyásolják őt, és olyan erőkről beszélt, amelyek szerinte a Nemzeti Színházat is el akarják söpörni.

Molnár Áron szerint a változáshoz a közösségre van szükség, és példaként hozta fel a Vígszínház esetét, ahol a társulat tagjai sikeresen álltak ki Eszenyi Enikő ellen. Hozzátette, hogy a Nemzeti Színház dolgozóinak és társulati tagjainak kell elvégezniük ezt a munkát, és ha nem történik változás, az Vidnyánszky rendszerének legitimációját jelenti.

A színész továbbá kitért a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyére is, ahol Vidnyánszky a múlt eltörléséről beszélt, holott Molnár szerint ő is ugyanezt teszi. Az egyetem történetét bemutató oldal az 1860-as évektől kezdve az ezredfordulónál megszakad, és a 2001 és 2020 közötti időszakról semmi sem található, mintha az nem is létezett volna.

Szász Júlia, aki korábban a baleset miatt súlyos testi és lelki sérüléseket szenvedett, hivatalosan is beadta a felmondását a Nemzeti Színháznál, és már biztos, hogy nem tér vissza oda. Vidnyánszky Attila, aki korábban mentorként segítette a színésznő karrierjét, elismerte, hogy Szász Júlia és ő az ősztől nem dolgoznak együtt, és hosszú időnek kellene eltelnie, hogy a kölcsönösen okozott sérelmek elmúljanak. Az igazgató szerint Szász Júlia azzal, hogy nem fogadta el az ő általa ajánlott összeget, és a történteket nyilvánosságra hozta, csak bántani akarja őt.

A Nemzeti Színházat érintő baleset kapcsán felhívás is megjelent az interneten, amely Vidnyánszky lemondását követelte, de a tüntetés gyorsan véget ért, és csak kevés ember gyűlt össze, akik inkább csak beszélgettek, mintsem aktívan tüntettek volna.

Horváth Lajos Ottó, a másik érintett színész, szintén hivatalosan bejelentette, hogy felmond a Nemzeti Színháznál. Facebook-oldalán egy hosszú, határozott hangvételű posztban írta le, hogy bár korrekt, konfliktusmentes módon akarta intézni az ügyet, muszáj hangot adnia annak, mit gondol a történtekről és valóban megkapta-e azt a pénzt, amit ígértek neki. Horváth részletesen cáfolta Vidnyánszky állításait az őt érintő kártérítésről, és kifejtette, hogy a balesetéért is őt tette felelőssé az igazgató, amiért felháborodott. Horváth szerint a felelősség kérdését előre hozta az igazgató, és határozottan visszautasította azokat a sejtetéseket, amelyek szerint őt politikai erők mozgatnák és befolyásolnák.