A főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása kezdődik

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elrendelte a budapesti szavazókörökben leadott főpolgármester-választási szavazólapok újraszámlálását, amelyet a Kúria és az Alkotmánybíróság döntései indokoltak meg. Az újraszámlálás sajtónyilvános lesz, és a folyamatot az Index is élőben közvetíti.

A Kúria vasárnapi végzése és az Alkotmánybíróság határozata értelmében az NVB feladata lesz az érvényes szavazatok újraszámlálásának lebonyolítása. A helyi választási irodák (HVI) kötelesek a kétséges érvényességű szavazólapokat külön csomagolni, és azokat a Nemzeti Választási Iroda székházába szállítani. Az érvénytelen szavazatok esetében tévesen megküldött érvényes szavazatokat dokumentálva kell visszajuttatni az érintett HVI-knek az újraszámlálás megkezdése előtt.

Az újraszámlálás során nemzetközi megfigyelők és a főpolgármester-választás jelöltjeinek megfigyelői is jelen lehetnek. Az NVB döntése alapján az érvényes szavazatok újraszámlálása, hasonlóan az érvénytelen szavazatokéhoz, nyilvános lesz.

Az újraszámlálás a budapesti nyolc kerületben kezdődött meg egy hónapos jogi folyamat után. A jelenlegi eredmény szerint Karácsony Gergely 41 szavazattal vezet Vitézy Dávid előtt. Az újraszámlálás során összesen 782 110 érvényes szavazatot vizsgálnak meg a három jelöltre leadva. A folyamat célja, hogy megállapítsák minden egyes szavazat érvényességét és helyes attribúcióját. Az újraszámlálás várhatóan csütörtökön fejeződik be, és az NVB pénteken hirdeti ki a végeredményt, amely meghatározza, ki vezeti majd Budapestet a következő öt évben, de további jogi kihívások is előfordulhatnak.

Az újraszámlálás egyből vitával indult, különösen az I. kerületben, ahol a főpolgármester delegáltjai és a Helyi Választási Iroda dolgozói között vita bontakozott ki az urnák elhelyezéséről. A jelöltek delegáltjai ellenőrizték a dobozokat, és lefotózták azokat, amelyeknél úgy látták, hogy nincsenek rendesen lezárva, vagy hiányzik róluk az aláírás vagy pecsét. A Nemzeti Választási Bizottság delegáltja azzal oldotta fel a helyzetet, hogy a delegáltak nyugodtan fényképezhetik a dobozokat, és feljegyezhetnek bármilyen vélt szabálytalanságot.

A Karácsony Gergely által megbízott megfigyelőknek egy nekik küldött dokumentum szerint olyan körülményeket kell vizsgálni, mint például, hogy sérültek-e a szavazólapokat tartalmazó urnák, a szavazólapokat tartalmazó kötegek sérültek-e, rendesen vannak-e lezárva, kerültek-e érvénytelen szavazatok az érvényes szavazatok közé, került-e az egyik jelöltre szóló érvényes szavazat másik jelölt kötegébe, illetve, hogy jól számolták-e az egyes jelöltek érvényes szavazatait.

A jelöltek közösségi oldalukon reagáltak a Kúria döntésére. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az újraszámlálást csak akkor fogadja el tisztességes folyamatnak, ha a Nemzeti Választási Bizottság tagjai a helyszínen, a sajtó nyilvánossága előtt végzik el az újraszámlálást. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy a szoros eredmény és a magas tévesztési arány más fejlett demokráciákban is teljes újraszámlálást indokolna. Mindkét jelölt fontosnak tartja a törvényes garanciák betartását és az ellenőrzés lehetőségét az újraszámlálás során.

Kedd délután 1 órakor megkezdődött az újraszámlálás, amit a Kúria rendelt el vasárnapi döntésével. A döntés miatt megint kérdésessé vált Karácsony Gergely újraválasztása. Az újraszámláláshoz három csoportra osztották a kerületeket, és kedden az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben leadott szavazatokat számolták újra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) egyik munkatársa szerint a kerületeket népességszám szerint osztották el, és a kisebb népességszámú kerületeket osztották be aznapra.

A végeredményt három típusú hiba befolyásolhatja: az érvényesnek nyilvánított, de valójában érvénytelen szavazatok; a rossz kötegbe került szavazatok; és a kötegben lévő szavazatok összesítésénél történő hibák. A szavazatokat a helyi választási irodák munkatársai számolják össze, de a helyiségekben jelen vannak az NVB és az NVI munkatársai is, valamint a jelöltek megfigyelői.

Kedd kora délután több kerületben is megtekintettük az újraszámlálást, ahol a szavazatok döntő többségénél nem találtak problémát. Az V. kerületben például volt olyan szavazólap, ami annak ellenére került az érvényesek közé, hogy mindhárom jelölt neve mellett szerepelt x. Egy másikat pedig annak ellenére számoltak érvényesként Vitézyhez, hogy Karácsony és Vitézy neve mellett is x volt.

Délután 3-kor két, egymástól független megfigyelő is arról beszélt, hogy a nyolc kerület közül egyedül a XXIII. kerületben alakult ki jelentősebb, 21 szavazatos különbség, ami valószínűleg Vitézy javára volt. A többi kerületben is alakultak ki különbségek, de csak pár szavazatosak. Az V. kerületben például délután fél 4-kor Karácsony volt 3 szavazatos előnyben.

Az újraszámlálás csütörtökön zárul, de hivatalos végeredmény csak péntekre várható. Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek találtak. Karácsony és Vitézy stábja már csütörtökön tudni fogja, hogyan módosult az érvényes szavazatok száma, és hány kérdéses szavazatot került az NVB elé.

Vitézy Dávid szerint az újraszámlálás első napján több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott, ami már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt. Az eredeti 41 darabos különbség több, mint hat szorosának változott a minősítése, bár az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása a főpolgármester-választás végeredményére, sőt, Karácsony Gergely előnye még minimálisan nőtt is ezen az első napon. Vitézy mindenkit arra kért, hogy higgadtan és felelősen viszonyuljon a folyamathoz, és megismételte, hogy az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt elfogadja.

A Kúria döntése nyomán közel 782 ezer érvényes szavazólapot kell újraszámolni a fővárosban. A problémás szavazatokat az NVB pénteken, egy reggel kilenc órakor kezdődő ülésen vitatja meg, és még aznap eredményt is hirdet.