Új határidő a babaváró hiteleseknek

A babaváró hitelesek számára jó hír érkezett: a kormány döntése értelmében kitolódik a gyermekvállalás határideje. A Kormányinfón bejelentett és azóta megjelent kormányrendelet alapján az új, egységes határidő 2026. július 1-je lesz.

A kormányrendelet értelmében azok a párok, akiknek a gyermekvállalási határideje 2024. július 1-je és 2026. június 30-a között járna le, most két évvel több időt kapnak a gyermek megszületésére. Vitályos Eszter kormányszóvivő tegnapi bejelentése szerint a kormány ezzel a lépéssel kíván segítséget nyújtani azoknak a pároknak, akik még nem vállaltak gyermeket, és a határidőjük hamarosan lejárna.

A korábban kommunikált határidők ellentmondásossága miatt nem volt egyértelmű, hogy mely szerződések és határidők esetében érvényesül az engedmény. Az új rendelet azonban tisztázta a helyzetet, és egységes határidőt állapított meg a babaváró hitelesek számára.

A határidő módosítása így érinti a babaváró hiteleseket: akiknek eredetileg 2022. július 1-jéig kellett volna gyermekük születnie, azok most 2024. július 1-jéig várhatnak a gyermek érkezésére, míg akiknek 2026. június 30. lenne a határidejük, azok számára egy napos hosszabbítást jelent ez.