Marine Le Pen 2022-es kampányfinanszírozásának vizsgálata

Marine Le Pen francia politikus 2022-es elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt indult vizsgálat, amely során a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank által nyújtott jelentős hitel is terítékre került.

A Le Monde információi szerint a vizsgálatot a politikai finanszírozással foglalkozó nemzeti bizottság jelentése alapján indították, amely sikkasztás, hamisítás és csalás gyanúját veti fel, valamint a választási kampányban részt vevő jelölt hitelfelvétele is kérdéses. A francia szélsőjobboldali politikus kampányához kapcsolódóan 10,7 millió euró, azaz körülbelül 4,2 milliárd forint hitelt kapott az MKB Banktól. A Financial Times szerint ezt a hitelt Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására folyósították.

Franciaországban a kampányfinanszírozás átláthatóságát egy 1988-ban elfogadott törvény szabályozza, amely értelmében a jelölteknek a választások után két hónappal be kell nyújtaniuk számláikat egy független hatóságnak. Ez a hatóság feladata, hogy ellenőrizze a költéseket és döntsön a megtérítésről.

Le Pen 2022-es kampányára közel 11,5 millió eurót költött, azonban a bizottság nem hagyta jóvá a Nemzeti Tömörülés több mint 300 ezer eurós buszbérlési költségét, amely ellen a politikus fellebbezett, majd később elengedte az ügyet. Korábban, 2017-ben a bizottság már 873 576 eurónyi költséget utasított el, amelynek döntő részét a Nemzeti Front által felvett hitelek tették ki.

A párizsi ügyészség a Politico információi szerint vizsgálatot indított a Nemzeti Tömörülés (RN) egyik vezetője, Marine Le Pen ellen a 2022-es elnökválasztás kampányköltései miatt. A vizsgálatot a múlt héten kezdték el, és hamarosan felterjesztik egy bírónak.

A Nemzeti Tömörülés további jogi kihívásokkal is szembenéz, többek között a 2012-es parlamenti választások során történt túlszámlázás miatt kiszabott ítéletet helybenhagyták, és a pártelnöknek uniós pénzek jogtalan felhasználása miatt is bíróság elé kell állnia szeptemberben, 24 másik vádlottal együtt. A gyanú szerint az RN olyan pénzeket fordított a pártapparátus kifizetésére, amit az EP-asszisztenseknek szántak volna. Emellett Le Pen ellen moszkvai kapcsolatai miatt is indult parlamenti vizsgálat, amely egy 2014-ben kapott 9,4 millió eurós hitelre vonatkozik, amit egy cseh–orosz bank folyósított. A politikus ebben az ügyben is tagadja a vádakat.

A Nemzeti Tömörülés nyerte a francia EP-választásokat, ami miatt Macron elnök előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Az első fordulóban a Nemzeti Tömörülés a szavazatok 33 százalékát megszerezve 297 választókerületben állt az élen, de a második fordulóban az összefogásoknak és visszalépéseknek köszönhetően csak a harmadik helyre futottak be. Eközben az EP legnépesebb képviselői csapatát alkotó RN belépett a közép-európai kezdeményezésű, a Fideszt is magában foglaló EP-frakcióba, a Patrióták Európáértba.