32 órás késéssel érkezett haza egy magyar turistacsoport Bulgáriából

Vasárnap este helyett csak kedden hajnalban érkezett haza Magyarországra egy repülőgép, fedélzetén 150 magyar turistával Bulgáriából.

A turistacsoportot szállító járat először órákig késett, majd végül törölték, ami a burgaszi reptérről indult volna Debrecenbe. Az RTL Híradó beszámolója szerint az utasok kevés információt kaptak, és sokan a konzulátust is értesítették a becsekkolási zónában töltött idő alatt. Azok számára, akiknek szükségük volt rá, pelenkákat és inzulinos gyógyszert osztottak ki.

A Robinson Tours igazgatója, Jakócs Áron az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy a repülő meghibásodása miatt nem tudott felszállni. Az utasokat vasárnap éjszaka egy hotelben szállásolták el, majd hétfőn ismét a reptérre szállították, de a hétfői járat is kilenc órás késéssel indult. A debreceni repülőtér tájékoztatása szerint műszaki hiba miatt törölték a Bul Air bolgár légitársaság járatát, végül pedig a gép csak kedden hajnali 3-kor szállt le Debrecenben.

Az utóbbi időben gyakoriak voltak a hosszú késések és járatkimaradások, Budapesten például volt, hogy az utasok 40 órát vártak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a káoszt főként a légiirányítás és a nagy átmenőforgalom okozza, amit részben az ukrajnai háború, részben a Magyarországon alacsony légtérhasználati díjak eredményeznek. A hvg.hu korábban arról számolt be, hogy a légiforgalmi irányítók szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a légitársaságok is hibáztatják őket, és próbálják másra hárítani a felelősséget.

Debrecenben is fennakadás történt a vasárnap esti járatoknál, amikor az utasok nem tudtak elindulni Burgaszba. Az információk szerint július 7-én, vasárnap este 19:25-kor indult volna a gép a debreceni repülőtérről Burgaszba. Azonban folyamatosan érkeztek a hírek a késésről, majd hétfő hajnalban, fél kettőkor bejelentették, hogy törlik a járatot, melyen mintegy 148 utas lett volna. Eközben Burgaszban is hasonló helyzet alakult ki: kilenc óra várakozás után törölték a vasárnapi járatot, és az ott tartózkodó 150 utast különböző hotelekbe szállították. Feltehetően ezek az utasok már megérkeztek Magyarországra, mivel a debreceni repülőtér honlapja szerint a Bul Air FB5783-as járata július 9-én hajnalban, kettő óra után landolt.