Magyar diadal a Lego-robotika nemzetközi versenyén

A Csányi Alapítvány Jász-Stones csapata első helyezést ért el az Innováció kategóriában a First Lego League – Asia Pacific Open Championship (APOC) versenyen, Sydneyben.

A magyar fiatalok a Csányi Alapítvány színeiben képviselték hazánkat a nemzetközi Lego-robotika versenyen, ahol több mint 53 csapat közül kerültek ki győztesen az Innováció kategóriában. A versenyre június utolsó napján indultak el, és a négynapos megmérettetés során nemcsak a robotika terén, hanem a magyar kultúra bemutatásában is jeleskedtek.

A verseny első napján a magyar zászlók alatt felállított pavilonjukban a látogatók megismerhették a csapat útját a döntőig, és egy kultúrest keretében Magyarország hagyományait is megcsodálhatták. A második napon a Lego-robotok versenyfutamai mellett az innovációs projektjüket is bemutatták, amelyet sokan kipróbáltak, és ahol a csapat kabalaállatát, Vukot, a kis rókát tűnemezelés technikával alkották meg.

A harmadik napon a VUK, vagyis a Vakok Univerzális Kommunikációját bemutató innovációjuk került a középpontba, majd a Lego robotok implementációját is meg kellett mutatniuk. Az utolsó nap a Vegemight csapattal közös robot feladatok megoldása következett, ami önálló versenyszámnak számított. Az eredményhirdetés során a Jász-Stones csapata az Innováció kategóriában diadalmaskodott, amelyre a csapat tagjai rendkívül büszkék és boldogok.