Kanadában szolgál és véd Balázs: így dolgozik a magyar rendőr Torontóban

Keszthelyi származású Zanati Balázs, mint közösségi rendőr, a kanadai Toronto utcáin járőrözik, és közel 50 ezer ember biztonságáért felelős.

Balázs nem a hagyományos képet idéző kanadai rendőr: nincs piros egyenruhája, nem visel kalapot és nem is lovon közlekedik. Magyarországon a körzeti megbízottakhoz hasonlítható feladatokat lát el, de hangsúlyosabb a közösségépítés és a kapcsolatteremtés. Toronto 16 rendőrségi kerületre oszlik, és Balázs a nehezebb környékeken dolgozik, ahol kábítószerhasználók, -kereskedők és fegyveres bandák is megfordulnak. A rendőrökkel való napi szintű kapcsolattartás révén erős bizalmi viszony alakul ki a lakossággal, ami elősegíti a hatékony munkavégzést.

Balázs szerint Kanadában más jellegű problémákkal kell szembenézni, mint Magyarországon. A kábítószer, a lőfegyveres bandák és az autólopások jelentik a legnagyobb kihívásokat. Magyarországon katonatisztként szolgált, majd 2005-ben költözött Torontóba. A 2008-as gazdasági válság idején, amikor az autókereskedésben dolgozott és a forgalom leállt, egy edzőteremben ajánlották neki a rendőrséget. Sikeres felvételije után a kommunikációs készség, problémamegoldó képesség és élettapasztalat mellett a magyar nyelvtudása is előnyt jelentett, hiszen a városban él egy jelentős magyar közösség.

Balázs 10 éve tölt be közösségi rendőri pozíciót, de korábban járőrként is dolgozott, ahol olyan események tanúja volt, amelyeket sosem fog elfelejteni, mint például egy gyilkosság helyszínére érkezés, ahol már nem tudta megmenteni az áldozatot. Egy másik alkalommal egy levágott lábat kellett bizonyítékként egy hűtőházba szállítania.

A rendőri felszerelés része a lövedékálló mellény és a GPS-szel ellátott testkamera, amely nagy segítséget nyújt például eltűnt személyek keresésénél. A kamera a történéseket magas minőségben rögzíti, és befolyásolja az emberek viselkedését, mivel a felvételek bizonyítékként szolgálhatnak a bíróságon. A rendőrök munkáját Kanadában nagyra értékelik, és a civilek részéről az "uram" megszólítás a megszokott.