Finnországban futtattak lányokat, a rendőrség lecsapott rájuk

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói, finn–magyar bűnügyi együttműködés eredményeként, őrizetbe vették egy magyar bűnbanda két még szabadlábon lévő tagját, akik több tucat magyar nő finnországi prostitúciós tevékenységének megszervezésében és koordinálásában vettek részt.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya és a Helsinki Rendőrkapitányság Emberkereskedelem Elleni Egységével több éve folytat közvetlen bűnügyi együttműködést. A finn társhatóság 2024 áprilisában kérte a magyar kollégáik segítségét két magyar nő felkutatásában, akik a már letartóztatott három magyar bűntársukkal együttműködve szervezték a lányok finnországi prostitúciós munkáját. A bűnbanda tagjai a prostitúcióra jelentkező nők kiutazását, szállását és a munkavégzéshez szükséges szobákat is biztosították, valamint segédkeztek az online hirdetések elkészítésében és kezelésében. A bűnbanda egyik tagja telefonon keresztül intézte a lányok napi ügyfélforgalmát, akár Magyarországról is. A magyar elkövetők cserébe a prostituáltak bevételének felét követelték. Tevékenységüket több éven keresztül üzletszerűen és szervezetten folytatták, a beszervezett magyar nők száma eléri a harmincat.

A finn bíróság európai elfogatóparancsot adott ki a két nő ellen, akiket a KR NNI Célkörözési Osztályának munkatársai az ENFAST-csatornán keresztül kapott tájékoztatás alapján azonnal felkutattak. A 23 éves Sz. Patríciát Budapesten, míg a 27 éves A. Evelint Kiskunlacházán fogták el 2022. július 2-án. Lakásaikban kutatást végeztek, majd őrizetbe vették őket. Jelenleg mindketten letartóztatásban várják átadásukat a finn hatóságoknak.

A KR NNI a jövőben is folytatni fogja a finn társhatóságokkal való együttműködést a hasonló jellegű bűnelkövetői magatartások azonosítása és a prostitúcióból hasznot húzó elkövetői csoportok felszámolása érdekében.