Besült a 3 hónapos magyar állampapír aukció

Hónapok óta nem tapasztalt jelenség következett be a magyar állampapír piacon: a 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción a meghirdetett 20 milliárd forintnyi értékpapírra csupán 12 milliárd forint értékű ajánlat érkezett, és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) végül csak 7 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

Az ÁKK által kínált D241030 sorozatú, 3 hónapos lejáratú állampapírok iránti kereslet jelentősen elmaradt a kínálattól, mindössze 60%-os lefedettséget érve el. Az elfogadott mennyiség 13 milliárd forinttal maradt el a tervezett értékesítési mennyiségtől, ami utoljára április elején fordult elő. Az értékesített papírok hozama 6,3% és 6,48% között mozgott, az átlaghozam pedig 6,41%-ra rúgott. Ez az átlaghozam 1 bázisponttal magasabb volt, mint az előző aukción, és 3 bázisponttal haladta meg az ÁKK által a lejáratra megállapított referenciahozamot.

A 3 hónapos lejáratú állampapír aukciók eredményei jelentős változékonyságot mutatnak az utóbbi időszakban. A legutóbbi aukciók adatai alapján látható, hogy a különböző futamidejű értékpapírok iránti kereslet és az elfogadott mennyiségek is ingadoznak. A Portfolio Terminál állampapír oldalain részletes adatok találhatók az egyes lejáratok utolsó értékesítési adatairól, amelyek fontos információforrást jelentenek a befektetők számára.

Kormányinfó a háttérben

A befektetői érdeklődés hiányának hátterében nem feltétlenül fundamentális okok állnak, hanem a hétfői Kormányinfón történt bejelentések is befolyásolhatták a nagybefektetők (bankok, intézmények) döntéseit. A kormány szándéka szerint ösztönözni kell a Magyarországon működő bankokat, hogy növeljék a 2027 után lejáró állampapír állományukat, másképp nincs lehetőség az extraprofitadó terheik csökkentésére. Korábban a bankok hosszú állampapírokat vásároltak, miközben a rövid kötvények piacán eladóként is megjelentek, de Gulyás Gergely miniszter bejelentése szerint ez a gyakorlat most véget ér, és elvárás a teljes állomány növelése. Ezért a banki vásárlók valószínűleg a hosszú állampapír vásárlásokra allokálták át a szabad forrásaikat.

Irányított szabad források

A hosszú kötvények másodpiacán a referenciahozamok csökkenése is arra utal, hogy a kereslet magas volt, például a 10-éves állampapíré 10 bázisponttal csökkent.

Közben a lakossági állampapírpiac továbbra is aktív maradt, az ÁKK adatai szerint a múlt héten a magánbefektetők összesen 62,6 milliárd forintért vásároltak állampapírokat. A legnépszerűbb termék a Fix Magyar Állampapír volt, amelyből 26 milliárd forint értékben keltek el, évi 7 százalékos kamatozással. Emellett a Magyar Állampapír Plusz és a Bónusz Magyar Állampapír állományok is 13-13 milliárd forinttal növekedtek.