Kormányzati vezetők távozása

Újabb magas rangú állami vezetők távoznak posztjukról, köztük Bábiné Szottfried Gabriella országos kórházfőigazgató-helyettes és Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár.

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára felmentette Bábiné Szottfried Gabriellát, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőhelyettesét. A döntés július 15-ei hatállyal lép érvénybe, és hivatalos indoklás nem szerepel mellette. Bábiné Szottfried Gabriella a népegészségügyért és prevencióért felelt, és korábban, 2010 és 2014 között, fideszes képviselőként tevékenykedett, valamint sződligeti polgármester és miniszteri biztos is volt. Ő volt a védőnői hálózat állami átvételének felelőse is, amely kapcsán az érintettek és az önkormányzatok is több kritikát fogalmaztak meg, és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) által megkérdezett hétszáz védőnő közül mindössze hét volt elégedett a változással. Az OKFŐ-nél az utóbbi időben több vezetői változás is történt, tavaly ősszel az intézmény vezetőjét is leváltották, több helyettesével együtt. Bábiné Szottfried Gabriella felmentése mellett Bene Ildikó távozása is megtörtént, mindkettőjüket az azóta szintén leváltott főigazgató, Jenei Zoltán javaslatára nevezték ki.

A kormányfő a belügyminiszter javaslatára módosította az OKFŐ szervezeti és működési szabályzatát is. Az új szabályzat szerint az OKFŐ-nál már csak két főigazgató-helyettest engedélyeznek: az egészségügyi ellátórendszerért és a működésért felelős vezetőket. Az OKFŐ honlapján korábban még hárman szerepeltek főigazgató-helyettesként, de közülük már csak az alap- és szakellátásért felelős Szondi Zitát nem mentette fel Orbán Viktor.

Ezen kívül távozik Krucsainé Herter Anikó, a Kulturális és Innovációs Minisztérium költségvetési, gazdálkodási és személyügyekért felelős helyettes államtitkára is, aki saját kezdeményezésére mondott le. Ő korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumában is helyettes államtitkárként dolgozott, valamint a Nemzeti Kulturális Alap főigazgatója volt. A miniszterelnök a kultúráért és innovációért felelős miniszter előterjesztésére állapította meg, hogy Krucsainé Herter Anikó megbízatása 2024. július 15-ei hatállyal szűnik meg.