MÁV dolgozók jövője: átalakulások és a home office megszüntetése

Mintegy ötezer MÁV dolgozót érintett hátrányosan a távmunka lehetőségének megszüntetése, ami a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke szerint a cégcsoport törvényi kötelezettségeinek nem felel meg. A szakszervezetek aggódnak a vasút jövője és a dolgozók jogainak védelme miatt, ezért sürgős egyeztetést kérnek a minisztériumtól.

A Vasutasok Szakszervezetének alelnöke, Horváth Csaba szerint a MÁV csoport intézkedései, mint például a home office lehetőségének megszüntetése, nem felelnek meg a törvényi kötelezettségeknek. Egy 350 fős irodaházban például 450 főnek kellene egyszerre dolgoznia, ami a munkakörülmények biztosítását illetően aggályos. A szakszervezetek szerint a tervezett átszervezések veszélyeztetik a vasút jövőjét, érintik a kollektív szerződéseket, a bérmegállapodásokat és a munkaszerződéseket is.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSZSZ Szolidaritás) és a Vasúti Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, valamint Pafféri Zoltán MÁV-vezérigazgatóhoz fordultak, kezdeményezve a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) összehívását. Három fő témában kérik az egyeztetést: az átszervezések, a home office megszüntetése és a kalauz nélküli vasúti járatok kiterjesztése kapcsán.

A MÁV-Volán csoport átalakítása során a MÁV Zrt.-nél csökkentették a munkáltatói jogkör gyakorlóinak számát, és tervezik a MÁV Start, a Volánbusz és a MÁV-HÉV integrációját. A szakszervezetek szerint a konkrét tervekről nem kaptak tájékoztatást, ami aggodalomra ad okot, mivel az átalakítások a dolgozókat is érintő változásokat hozhatnak.

A home office megszüntetése miatt a dolgozók kénytelenek lesznek az irodákban helyhiányos körülmények között dolgozni, ami a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyezteti. Horváth Csaba szerint a távmunka megszüntetésével a cégcsoport nem felel meg a törvényi kötelezettségeinek, és a munkáltatók sem képesek azonnal bővíteni a kapacitást.

A kalauz nélküli vonatok kísérleti programjának kiterjesztésével kapcsolatban a szakszervezetek szerint a kalauzok jelenléte biztonsági és szolgáltatási szempontból is fontos. A szakszervezetek egyeztetést kezdeményeztek, hogy képviselni tudják a dolgozók érdekeit, és garantáltatni szeretnék, hogy az átalakítások során ne legyenek elbocsátások, és a munkavállalók jogosultságai megmaradjanak.