Egy magyar orvos gyerekeknek írt arról, hogy élhető túl a borzalom

Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve elnyerte az UKLA Book Awardot, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól.

Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült Királyságban, amelynek célja a gyermekkönyvek népszerűsítése és a tanárok ösztönzése a minőségi gyermekirodalom megismerésére. A 3-14 év közötti korosztálynak szóló tényirodalom kategóriájában 2024-ben Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyvét ismerték el a díjjal.

Lantos Péter, mint holokauszt túlélő, erkölcsi kötelességének érezte, hogy megossza történetét a gyerekekkel. A zsűri döntését az UKLA oldalán közzétett értékelés szerint a szerző „egyszerű, közvetlen és őszinte stílusa” indokolta, amely pozitívan zárul.

„Örülök, hogy az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját megkaptam. Mintegy 40 éven át orvostanhallgatókat oktattam, amely emlék külön megbecsülése annak a ténynek, hogy ezt az elismerést tanártársak ítélték oda nekem” – nyilatkozta Lantos Péter a díjjal kapcsolatban.

Ki Lantos Péter?

Lantos Péter 1939-ben született Makón, és kisgyermekkorában szembesült a történelem kegyetlenségeivel. A holokausztot túlélve, tehetségével és kitartásával világhírű orvosprofesszorrá vált, jelenleg Londonban él. Tagja az angol Királyi Akadémiának és a nemzetközi Alzheimer Társaság elnökének.

Irodalmi pályafutása során Sínek és sorsok című önéletrajzi regénye 2006-ban jelent meg Nagy-Britanniában, és azóta több kiadást is megért.

Szívszorító történet

A A fiú, aki nem akart meghalni című könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjának 80. évfordulójára időzítve.

A könyv főhőse, Péter, Makón él egy szeretetteljes, összetartó családban, viszonylagos jólétben. Azonban 1944 márciusában szembesülnie kell a zsidóság elleni előítéletekkel. Még ötéves sem, amikor elindul a "nagy utazásra", amelynek legtávolabbi állomása a bergen-belseni koncentrációs tábor. Csak édesanyja bátorságának és védelmének köszönhetően térhet vissza onnan élve.

A könyv elgondolkodtató és szívszorító történetet mesél el arról, hogyan élte túl a vidéki kisgyerek a XX. század egyik legrémesebb gaztettét, a holokausztot.