Jutalmak Koppenhágában a környezettudatos turistáknak

Koppenhágai városháza egy új kezdeményezéssel kívánja ösztönözni a turistákat a környezettudatos magatartásra: ingyen ebédet, kávét, bort és kajakozási lehetőséget kínálnak azoknak, akik pozitívan járulnak hozzá a város életéhez.

A BBC News által ismertetett program, melynek neve CopenPay, július 15-én kezdődik és augusztus 11-ig tartó tesztüzemet fog futtatni. A városháza célja, hogy jutalmazza azokat a látogatókat, akik például szemetet szednek, tömegközlekedést használnak vagy kerékpárral közlekednek. Ezzel a lépéssel csökkenteni kívánják a turizmus által a városra nehezedő nyomást. Rikke Holm Petersen, a turisztikai szervezet szóvivője szerint az utazás önmagában szennyezést jelent, de változtathatunk ezen, ha fenntarthatóbban viselkedünk úti célunkon.

A turisták a környezetbarát cselekedeteiket különböző módon igazolhatják: a biciklizést fotóval, a buszozást jeggyel. A rendszer bizalmi alapon működik, de a résztvevőknek bizonyos mértékű igazolást kell nyújtaniuk. A kezdeményezésbe már 24 vállalkozás csatlakozott, köztük múzeumok, rooftop bárok és kajakbérbeadók. Koppenhága turisztikai vonzerejét mutatja, hogy tavaly 12 millió látogatói éjszakát regisztráltak. A városvezetés reményei szerint a kezdeményezés hatására a turisták zöldebb gondolkodással térnek majd haza.