Új kutatások a kutyák nevetésének nyomában

Korábban úgy vélték, hogy a nevetés az, ami egyedülállóan emberivé tesz bennünket, azonban új kutatások szerint más állatok, így a kutyák is képesek lehetnek hasonló viselkedésre. Ezek a tanulmányok azt vizsgálták, hogy a kutyák tudnak-e az emberekhez hasonlóan hahotázni, illetve reagálnak-e valahogy a mi mosolyunkra.

A nevetés különböző típusait általában két fő kategóriába soroljuk: az összetett szociális nevetés és a fizikai stimulációs nevetés. Az összetett szociális nevetés esetében ismerjük és értjük a kontextust, például amikor egy csoport nevet, vagy valaki vicceset mond.

A fizikailag stimulált nevetéshez viszont nem szükséges humorérzék, ez egy fizikai ingerlésre adott válasz, mint például a csiklandozás.

Vannak állatok, amelyek értik a humort, mint például a híres gorilla, Koko, aki viccelődött és élvezte a tréfái kiváltotta reakciókat, vagy a varjak, amelyek gyakran csínyekkel szórakoztatják egymást és más fajokat is megviccelnek.

A kutatások azt mutatják, hogy a kutyák, mint rendkívül érzelmes lények, fontos számukra a kapcsolódás más emberekhez és fajtársakhoz, de felmerül a kérdés, hogy képesek-e nevetni.

Az állatok emberhez hasonló nevetési képességéről, és arról, hogy a kutyák hogyan reagálnak az emberi nevetésre, az Én Kutyám magazin cikkében olvashatunk részletesen.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia szeptember 7-én kerül megrendezésre, ahol kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal várják az érdeklődőket.