Mikor várható a kamatcsökkentés? Jerome Powell válaszol!

Csak akkor kerülhet sor a dollárkamat csökkentésére, ha az infláció enyhülése tartósnak bizonyul a 2 százalékos jegybanki cél felé - mondta Jerome Powell, a Fed elnöke a féléves kongresszusi bizottsági monetáris politikai meghallgatásán.

Jerome Powell Fed-elnök kijelentette, hogy az első negyedév adatai nem igazolják a monetáris politika enyhítésének szükségességét, noha a legújabb inflációs adatok bizonyos mértékű javulást mutatnak ebben az irányban. Azonban hangsúlyozta, hogy az inflációs cél tartós megközelítéséhez további meggyőző adatokra van szükség.

Powell hozzáfűzte, hogy a monetáris politika túl késői vagy elégtelen mértékű enyhítése hátráltathatja a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást, míg a túl korai vagy túlzott mértékű enyhítés veszélyeztetheti az infláció terén elért előrehaladást.

A Fed elnöke elmondta, hogy a döntéshozatal során ülésről ülésre, a rendelkezésre álló makrogazdasági adatok alapján fognak eljárni, és így határoznak majd a monetáris politika irányának módosításáról. Powell kiemelte, hogy az árstabilitás és a teljes foglalkoztatás jelenleg kiegyensúlyozottabb kockázatokkal néz szembe.

A Federal Reserve a hónap végén tartja következő kamatdöntő ülését, és a pénzpiacok jelenlegi várakozása szerint szeptemberig nem várható a jelenlegi 2,25-5,50 százalékos irányadó monetáris politikai kamatsáv csökkentése.