Jézus-festmény eltávolítása fenyegetések hatására

A liverpooli városi tanács erőszakos fenyegetések miatt eltávolította Philjames művész Jesus Speaks to the Daughters of Jerusalem című festményét, amely a keresztény vallást gúnyolja a tiltakozók szerint.

A Sydney-i művész alkotása, amelyen a Bolondos dallamok rajzfilmfigurái láthatók Jézus és Jeruzsálem lányai között, heves reakciókat váltott ki. Ned Mannoun, Liverpool polgármestere a kép eltávolítását követelte, mondván, hogy a messiásnak semmi köze Goofy rajzfilmfigurához, és a vallási művészetnek tiszteletteljesnek kell lennie. Mannoun szerint a szólásszabadságnak egyensúlyban kell lennie a vallásgyakorlás szabadságának félelem és üldözés vagy nevetségessé tétel nélküli megélésével.

A Casula Powerhouse Arts Centre-ben megrendezett Blake Art Prize kortárs művészeti kiállítás, amely a spiritualitást és a vallást vizsgáló alkotásokat mutatott be, már majdnem véget ért, amikor a művész több mint kétszáz kellemetlen üzenetet kapott, és a galériát is több mint hatvanan keresték fel a festmény eltávolítását követelve.

Philjames elmondta, hogy bár szereti, ha munkái reakciót váltanak ki, a kapott fenyegetések szintje és mennyisége már ijesztő volt számára. Hozzátette, hogy korábban is voltak felháborodott reakciók, de ilyen mértékű támadás még nem érte. A művész szerint a fenyegetések hangvétele „gonosz volt és egyáltalán nem keresztényi”.

A városi tanács megbízott vezérigazgatója, Jason Breton szerint a mű eltávolítását a polgármester állásfoglalása, a biztonsági aggályok és a közösség reakciója indokolta. Philjames aggódik, hogy az eset precedenst teremthet a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására, és felveti a kérdést, hogy hol van ennek a gyakorlatnak a vége. „A polgármester azzal, hogy kezdeményezte az eltávolítást, a politizálást választotta a véleménynyilvánítás szabadsága helyett. Hova vezet ez?” – teszi fel a kérdést az ausztrál művész.

A botrány egyébként a kiállítás zárónapjaiban robbant ki, így a tiltakozóknak mindössze két nappal sikerült megrövidíteniük a mű láthatóságát.