Hajléktalanok brutális meggyilkolása Miskolcon

Jogerősen is életfogytiglani büntetés várhat a 28 éves férfira, aki 2020 nyarán Miskolcon két hajléktalant ölt meg kegyetlen módszerekkel. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványozta, hogy a táblabíróság erősítse meg az életfogytig tartó ítéletet, mely szerint a férfi legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

2020 augusztusában a vádlott együtt ivott egy hajléktalan sorstársával, majd hirtelen elhatározásból megölte őt egy fakaróval. A gyilkosság után a holttestet egy fás-bokros területen rejtette el, ahol hetekkel később találták meg. Egy hónappal később egy másik ismerősét is brutálisan meggyilkolta: hajnalban rátámadt, ötvenszer megszúrta és megvágta, majd a holttestet egy paplanhuzatba csavarta és egy kútba dobta. Ugyanebben a hónapban egy alvó ismerőstől lopott pénzt és igazolványokat.

A kettős gyilkosság vádlottja a nyomozás során bevallotta az egyik áldozat halálra verését, de tagadta a másik áldozat 50 késszúrással történt megölését. Kezdetben egy másik hajléktalant vádolt a bűncselekménnyel, állítva, hogy ő csak a holttest eltüntetésében segédkezett. Később azonban vallomását megváltoztatta, elmondva, hogy egy sugallatra ölte meg a másik férfit.

A Miskolci Törvényszék életfogytig tartó fegyházra ítélte a férfit, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés, kifosztás és okirattal visszaélés miatt. A vádlott és védője enyhítésért, illetve felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A vádlott többszörösen büntetett előéletű, visszaeső, és indokolatlanul, orvul támadt áldozataira. Az elkövetett erőszak súlyossága indokolja az életfogytiglani büntetés kiszabását, melynek enyhítésére nincs jogi alap. A társadalom védelme érdekében fontosnak tartják a példás büntetés kiszabását.

A Miskolc térségében nem csak a bűnügyek, hanem a gazdasági fejlődés is teret kap. Az IGPark Miskolc része annak a hat logisztikai parknak, amelyek a régióban elnyerték a logisztikai park címet, és hozzájárulnak a helyi gazdaság dinamizmusához.