Budapesti kikötők ritkításának előkészületei csúsznak

Több mint egy hónappal a határidő lejárta után sem alakult meg a munkacsoport, amely a budapesti Duna-szakasz kikötőinek ritkítását vizsgálná. A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése értelmében 2025-től kevesebb kikötő maradna a belvárosi szakaszon, de a választási eredmények jogerősítéséig várnak a munkacsoport felállításával.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 2025 elejétől a Duna belvárosi szakaszának kikötőit ritkítani kellene. Ennek érdekében május végéig létre kellett volna hozni egy munkacsoportot, amely javaslatokat dolgoz ki az új kikötőhelyek kijelölésére és a változások hatásait vizsgálja. Azonban a munkacsoport még nem jött létre. A városvezetés szerint a főpolgármester a választási eredmények jogerőre emelkedését követően tervezi összehívni a csoportot, hogy a kérdés ne váljon a választási kampány részévé.

A választási eredmények még nem váltak jogerőssé, és a szavazatok újraszámlálása után további fellebbezések is érkezhetnek. A választási kampány azonban már véget ért.

Az új szabályozás értelmében a belvárosi Duna-szakaszon jelentősen csökkenne a kikötők száma. Az Újlipótvárosi részen a jelenlegi 24 kikötőhelyből csak 9 maradhatna meg, a Szent István park előtt pedig egy sem. A rendezvényhajók kizárólag a Petőfi tér vonalában köthetnének ki.