Leváltják a bicskei iskolaigazgatót

Bárányos József, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója és fideszes önkormányzati képviselő bejelentette, hogy elutasították vezetői pályázatát, és szeptembertől beosztott pedagógusként fog dolgozni az intézményben.

Bárányos Józsefet, aki már 35 éve dolgozik az iskolában, és ebből 27 évet töltött el igazgatóként, a székesfehérvári tankerületi igazgató, Török Szabolcs szerint súlyos szakmai és etikai kifogások miatt váltották le. A tankerület korábban nehezményezte, hogy Bárányos nem lépett fel az ellen, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese és pedofil igazgató bűnsegédjeként megvádolt személy, testnevelőként dolgozhasson az iskolában.

A 24.hu információi szerint 2018-ban indult fegyelmi eljárás Bárányos ellen, de ez nem talált visszaélést. Bárányos Józsefet támogató petíciót a szülők, a tanárok és a volt diákok is aláírták, amelyben az igazgató érdemeit részletezik. A petíciót eddig több mint 265-en írták alá, és kiemelik, hogy Bárányos 4 év alcsútdobozi kitérő kivételével 1989-től, 35 éve dolgozik ebben az iskolában, ebből 27 éve igazgatóként, és meggyőződésük szerint végig becsülettel, kiállva az iskola, a diákok, a munkatársai érdekei mellett végezte munkáját.

A távozó igazgató egyben fideszes önkormányzati képviselő is, a tankerület szerint súlyos etikai és szakmai kifogások merültek fel ellene. „Hirtelen alkalmatlan lettem a feladat ellátására” – fogalmazott Bárányos egy, a Facebookon közzétett videóban. A felmentés előzménye, hogy Bárányosnak nem volt kifogása az ellen, hogy testnevelőként alkalmazza az intézményben K. Endrét, akivel szemben közben a bicskei gyermekotthonban történtek miatt indult eljárás. A 24.hu úgy tudja, hogy K. Endrét még azelőtt alkalmazták, hogy az eljárás megindult volna, de tény, hogy az igazgató később sem tett semmit, így K. Endre zavartalanul dolgozhatott gyerekekkel továbbra is. K. Endrét 3 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mely 2021-ben emelkedett jogerőre, majd 2023-ban Novák Katalin kegyelmet adott neki, és ez okozta lemondását 2024 februárjában.

A Székesfehérvári Tankerületi Központot megkeresve Török Szabolcs tankerületi igazgató így nyilatkozott: „A jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését. A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben.”